Poznati svećenik influencer odlazi s TikToka i odustaje od svećeništva: Kritike uputio i Crkvi

S 1,2 milijuna pretplatnika, francuski svećenik Matthieu Jasseron smatran je najvećim katoličkim influencerom na TikToku. Ali iznenada je prekinuo svoje online aktivnosti. Povlači se i iz svećeničke službe.

Poznati francuski svećenik i TikTok influencer Matthieu Jasseron najavio je povlačenje iz aktivnog svećeništva. Kako je u utorak izvijestio katolički list “La Croix”, Jasseron je u nedjelju objavio video u kojem svoju odluku obrazlaže sve većom otuđenošću između njega i Crkve.

“Povlačim se iz svećeničke službe. Čini mi se da više nisam dovoljno usklađen s institucionalnom Crkvom da i dalje ostanem (…) jedan od njezinih vjerskih dužnosnika”, dodao je.

Jedan od najpoznatijih svećenika influencera

Jasseron je bio svećenik u nadbiskupiji Sens, a za svećenika je zaređen 2019. Postao je poznat po kratkim videima na platformi TikTok. S 1,2 milijuna pretplatnika smatran je jednim od najvećih katoličkih influencera na internetu. Također je osnovao platformu Theostream.

U svojim video zapisima zagovarao je katolicizam i kritizirao, među ostalim, crkveni nauk o homoseksualnosti. To mu je donijelo kritike. Prošle godine se od njegovih izjava ogradila i Francuska biskupska konferencija.

Razlog za povlačenje s društvenih mreža navodno su bile stalne nesuglasice s dijecezanskim biskupom Hervéom Giraudom, koji je u to vrijeme bio odgovoran za njega. Prema “La Croixu”, Jasseron od lipnja više nije obavljao nikakve službene dužnosti u svojoj nadbiskupiji.

U objavljenom videu na YouTubeu bivši katolički influencer naveo je strukturalne probleme u Crkvi, klerikalnu klimu i kritizirao politički utjecaj u Crkvi kao dodatne razloge za svoje povlačenje. Jasseron također govori o zlostavljanjima kao što je zlouporaba ovlasti i tvrdi da ga je zlostavljao i fizički napao neimenovani biskup. Opisao je dijelove crkvene hijerarhije kao “izdajice” i osudio miješanje vjere i politike u Crkvi.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!