NaslovnicaVijestiPorast neprijateljstva prema kršćanima u Izraelu: Ortodoksni Židovi pljuju na svećenike i...

Porast neprijateljstva prema kršćanima u Izraelu: Ortodoksni Židovi pljuju na svećenike i hodočasnike

Novo izvješće upozorilo je da je neprijateljstvo prema kršćanima u porastu u Izraelu, a krivnja se pripisuje porastu broja napada na vjernike i crkvenu imovinu te rastućoj atmosferi nacionalizma.

Izvješće jeruzalemskog Centra za obrazovanje i dijalog Rossing, kaže da su kršćanski čelnici i stručnjaci za kršćanstvo u Izraelu upozorili da postoji sve veći osjećaj nesigurnosti među kršćanima u Svetoj Zemlji koja odražava širi društveni i politički trend, izvještava Christian Daily International.

“Iako je neprijateljstvo prema kršćanskoj prisutnosti dugotrajna pojava u nekim lokalnim zajednicama, sada je eskaliralo u širi i ozbiljniji fenomen”, stoji u izvješću.

“Kao što je jeruzalemski kardinal, Pier Battista Pizzaballa, rekao u vezi s porastom napada, ‘Ovi ljudi [napadači] osjećaju da su zaštićeni… da kulturna i politička atmosfera sada može opravdati ili tolerirati akcije protiv kršćana’. ”

Prema podacima prikupljenim u izvješću, kršćanske zajednice zabilježile su značajan porast učestalosti i intenziteta uznemiravanja u 2023., u rasponu od fizičkih napada na crkvenu imovinu i pojedine kršćane, do slučajeva verbalnog uznemiravanja, oskvrnuća groblja i slučajeva pljuvanja u smjeru svećenstva i hodočasnika.

Pljuvanje na kršćane je česta pojava u Jeruzalemu

“Pljuvanje je već desetljećima poznata pojava u vjerskom životu u Jeruzalemu, ali se od prikrivene radnje transformiralo u otvoreno pljuvanje počinitelja po svećenstvu, svetim mjestima, pa čak i hodočasnicima, usred bijela dana, pred mnoštvom i u prisutnosti sigurnosnih kamera.”, navedeno je u izvješću.

Dok se pljuvanje u Izraelu smatra kaznenim djelom, sa strožim kaznama, uključujući i do deset godina zatvora, ako se radi iz rasnih ili vjerskih razloga, žrtve često nisu svjesne zakona i nerado ga prijavljuju. Kada to učine, uobičajeno je da većinu izvještaja odbace kao nenasilne i irelevantne.

Drugi oblici napada također su postali češći, uključujući korištenje paprenog spreja, i često su usmjereni protiv onih osumnjičenih za misionarski rad i pokušaj obraćenja Židova na kršćanstvo.

Postoji posebno neprijateljstvo usmjereno prema evangelizaciji od strane ortodoksnih Židova, s brojnim izvještajima o uznemiravanju i zastrašivanju kršćanskih radnika koji su doveli do napada ili izopćenja iz zajednice.

Neke kršćanske zajednice smještene u blizini ili u židovskim četvrtima, kao što su Armenci u Starom gradu Jeruzalema, prošle su godine doživjele ponovljene napade.

Kršćani su manjinska skupina u Izraelu, čineći samo 1,9 posto stanovništva, a tri četvrtine tih kršćana dolazi iz arapskog stanovništva Izraela.

NAJNOVIJE!