Pjevanje ove kršćanske pjesme može znatno poboljšati zdravlje srca, tvrdi istraživanje

Pjevanje pjesme „Amazing Grace“ (Milost) samo deset minuta dnevno može poboljšati zdravlje srca, prema novom istraživanju.

Istraživači na Medicinskom fakultetu Wisconsin istraživali su kako pjevanje raznih pjesama utječe na krvne žile starijih osoba sa srčanim bolestima.

Rezultati su pokazali da su oni koji su redovito pjevali „Amazing Grace“, himnu koju je 1772. napisao svećenik i pjesnik John Newton, doživjeli najznačajnija poboljšanja u funkciji endotela—ključnom pokazatelju zdravlja krvnih žila koje okružuju srce.

Pjesma „Hey Jude“ iz 1968. donijela je manja poboljšanja, kao i hit Dolly Parton iz 1976., „Jolene“. Međutim, američki folk klasik „This Land Is Your Land“, koji je Woody Guthrie snimio 1940., pokazao je malo utjecaja.

Grupa je regrutirala 65 sudionika, uglavnom u svojim šezdesetima, koji su bili na liječenju zbog srčanih problema ili su prethodno imali srčani udar.

Pod vodstvom vokalnog trenera, pjevali su četiri pjesme dok su istraživači mjerili promjene u protoku krvi, važnom pokazatelju zdravlja krvnih žila srca.

Studija, objavljena na medRxiv, otkrila je da je 22 posto volontera poboljšalo protok krvi dok su pjevali „Amazing Grace“, u usporedbi s tek deset posto kada su pjevali „This Land Is Your Land“.

Istraživanje je zaključilo: „Pjevanje uz unaprijed snimljeni instruktivni video u trajanju od 30 minuta poboljšalo je mikrovaskularnu, ali ne i makrovaskularnu funkciju endotela kod starijih pacijenata s poznatom CAD-om. Pjevanje bi trebalo smatrati pristupačnom i sigurnom terapijskom intervencijom za stariju populaciju koja bi inače mogla imati fizička ili ortopedska ograničenja koja otežavaju sudjelovanje u tradicionalnim vježbama. Buduće studije trebale bi istražiti održivi vaskularni odgovor na pjevanje tijekom tjedana do mjeseci i istražiti potencijalni učinak ‘earworma’ između posjeta.”

NAJNOVIJE!