Pet kršćanskih radnika umrlo u Pakistanu

U Pakistanu je pet kršćanskih radnika na sanaciji umrlo od udisanja otrovnih plinova od 11. lipnja zbog neadekvatne zaštitne opreme.

Irfan Masih, Ratan Masih i Babar Masih umrli su 12. lipnja u okrugu Sargodha, u provinciji Punjab, dok su čistili kanalizaciju bez odgovarajuće zaštitne opreme. Slijedili su prosvjedi, tražeći odgovornost i bolje sigurnosne mjere.

U međuvremenu, u provinciji Sindh, dva kršćanina, Yunus Hidayat i Yunus Masih, te hinduist Badal Gujrati umrli su 11. lipnja pod sličnim okolnostima. Nakon prosvjeda, obećana je naknada i istraga.

Vlada, koju je predstavljao ministar Punjaba Ramesh Singh Arora, izrazila je žaljenje i obećala osigurati zaštitnu opremu i naknadu.

Kršćanski sanitarni radnik Asif Masih umro je 17. ožujka 2024. od opasnih uvjeta u kanalizaciji Faisalabada u Pakistanu. Foto: Christian Daily International-Morning Star News

Unatoč tim obećanjima, uvjeti rada radnika na sanaciji ostaju loši, s ponovljenim incidentima smrtnosti zbog nedostatka zaštitne opreme.

Aktivisti za ljudska prava ističu stalnu zanemarenost i pozivaju na hitna poboljšanja. Ova tragedija naglašava širi problem marginaliziranih kršćana u Pakistanu, koji često obavljaju opasne i slabo plaćene poslove.

Pakistan je na sedmom mjestu na Open Doors-ovoj listi za 2024. godinu koja prati progon kršćana.

NAJNOVIJE!