Pet iranskih obraćenika na kršćanstvo osuđeno na zatvorsku kaznu od 25 godina

Iransko pravosuđe izreklo je petorici kršćanskih obraćenika kazne u ukupnom trajanju od preko 25 godina, izvijestila je organizacija za ljudska prava Hengaw.

Hamid Afzali dobio je kaznu od deset godina, dok su Nasrollah Mousavi, Bijan Gholizadeh i Iman Salehi osuđeni na po pet godina. Uz to, Zohrab Shahbazi je dobio kaznu od devet mjeseci, što iznosi ukupno 25 godina i devet mjeseci zatvora.

Hengaw je izjavio: “Do sada nema dostupnih informacija o konkretnim optužbama protiv ovih pet kršćanskih obraćenika ili detaljima njihovih optužbi.”

Još jedan kršćanin obraćenik iz Izeha, Yasin Mousavi, suočio se sa strožom kaznom od 15 godina. Yasin je osuđen na deset godina za ‘članstvo u skupini s namjerom narušavanja nacionalne sigurnosti’ i dodatnih pet godina za ‘propagandu protiv režima promicanjem ‘cionističkog’ kršćanstva’.

Unatoč tome što su kršćani priznati kao vjerska manjina u Iranu, obraćenici s islama suočavaju se s teškim posljedicama.

“Odricanje od islama zabranjeno je šerijatom i kazna bi mogla biti smrt”, navodi se u članku 18, iako se Iran često odlučuje za blaže kazne.

U svom izvješću pod naslovom Žrtve bez lica: Kršenja prava kršćana u Iranu, članak 18. poziva Iran “da oslobodi sve kršćane pritvorene pod optužbama povezanima s vjerom i da odredi lokacije na kojima kršćani koji govore perzijski mogu slobodno služiti bogoslužje na svom materinjem jeziku bez straha od uhićenja ili tužiteljstva.”

Nebeski Oče, molimo se za pet kršćanskih obraćenika u Iranu koji se suočavaju s više od 25 godina zatvora. Podari im snagu i nadu usred njihovih kušnji, i neka pravda i milosrđe prevladaju u njihovom slučaju. Amen.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!