Papa Franjo se susreo sa ženama koje se žele zarediti

Papa Franjo često je kritizirao ređenje žena.

Papa Franjo susreo se sa ženama koje se žele zarediti nekoliko dana prije početka završnog zasjedanja Sinode o sinodalnosti.

Susret je organizirala Latinoamerička sinodalna organizacija – CEAMA, Crkvena konferencija Amazonije. Ovo je grupa koja je nastala kao priprema za Amazonsku sinodu koja ima službeni status.

Sastanak je trebao „razmisliti o temi ženskog svećenstva i poslušati glasove iz različitih dijelova svijeta koji su u skladu s onima iz regije Amazone“, rekla je Casey Stanton, koja je sudjelovala na sastanku.

U Katoličkoj crkvi u Amazoniji već se dugo govori o ređenju žena za đakonice ili čak za svećenike; temu pozitivno ocjenjuju i uski krugovi u raznim dijelovima svijeta. Susret je imao za cilj okupiti te glasove i predstaviti ih papi.

Kako je Stanton izjavila u intervjuu za liberalni američki National Catholic Reporter, susretom se također željela izraziti zahvalnost Papi za sinodalni proces koji je „omogućio zajedničke snove o tome što je moguće u Crkvi“, a posebno razvoj „sna o proročkom, sinodskom đakonatu“.

Osim Stanton i žena iz Latinske Amerike, susretu su nazočile i starosjedilačke žene iz Kanade, časna sestra iz Australije koja služi među Aboridžinima, te žena uključena u pastoral među mladima.

Papa Franjo često je kritizirao ređenje žena. No, dopustio im je da razgovaraju o ovoj temi i organiziraju razne sastanke.

Štoviše, u veljači ove godine imenovao je 10 sinodalnih povjerenstava za izradu projekta promjena u Crkvi. Jedan od njih bavit će se ulogom žene, piše poljski portal PCH24.pl.

NAJNOVIJE!