Papa Franjo proglasio 14 novih svetaca u Katoličkoj Crkvi

Papa je zaključio homiliju molitvom za posredovanje novih svetaca.

Papa Franjo predvodio je euharistijsko slavlje te je proglasio 14 novih svetaca na trgu ispred Bazilike svetog Petra. Papa je u svojoj homiliji promišljao o važnosti Isusovih pitanja i njihovoj ulozi u našem duhovnom razlučivanju.

Započeo citatom iz Evanđelja po Marku, gdje Isus pita svoje učenike Jakova i Ivana: “Što hoćete da vam učinim?” i “Možete li piti čašu koju ja pijem?”. Ova pitanja, istaknuo je Franjo, nisu samo upućena učenicima, već i nama, kako bi otkrila što stvarno nosimo u srcu. Učenici su imali očekivanja moći i slave, želeći biti uz Isusa na počasnim mjestima u njegovom kraljevstvu. Međutim, Isus im kroz dijalog pokazuje da on nije Mesija koji donosi svjetovnu slavu, već Bog koji dolazi služiti.

Isusov kalež, kako je papa objasnio, predstavlja njegovo potpuno predanje iz ljubavi, čak do smrti na križu. Pobjeda ne dolazi kroz vladavinu, već kroz služenje iz ljubavi. Raspeti Krist nije onaj koji sjedi na prijestolju, nego onaj koji služi i pati zajedno s nama. Ova poruka, kako je Franjo naglasio, predstavlja srž kršćanskog života – služenje umjesto traženja moći.

Zašto protestantski kršćani ne traže pomoć od svetaca?

Papa je podsjetio na Isusove riječi: “Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima”, ali to ne bi smjelo biti ponašanje onih koji slijede Krista. Kršćani su pozvani na služenje, što nije povremeni zadatak, već način života prožet ljubavlju koja ne poznaje granice.

Franjo je također naglasio da svako djelo ljubavi, pažnje i milosrđa postaje odraz Božje ljubavi. Na kraju homilije, prisjetio se novokaniziranih svetaca, koji su svoj život posvetili služenju drugima. Istaknuo je njihov misionarski duh, vjernost i hrabrost, pozivajući sve da slijede njihov primjer u služenju i postanu svjedoci nade.

Papa je zaključio homiliju molitvom za posredovanje novih svetaca, kako bi svi vjernici mogli slijediti Krista u njegovoj ljubavi i služenju te postali znakovi nade u svijetu.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!