Papa Franjo poručio da je “svaka religija put do Boga”

Samo je jedan Bog i svatko od nas ima jezik kojim dolazi do Boga.

Papa Franjo poručio je danas mladima različitih vjera da je “svaka religija put do Boga”, negirajući učenje da je Isus jedini istinski Put.

Obraćajući se na međureligijskom susretu mladih u Singapuru neposredno prije polaska na povratni let u Rim, papa Franjo se osvrnuo na jednu od središnjih tema svoga pontifikata – međureligijski dijalog.

“Jedna od stvari koja me se dojmila kod svih vas ovdje je vaša sposobnost da se uključite u međureligijski dijalog, a to je vrlo važno”, rekao je okupljenima u Singapurskom katoličkom juniorskom koledžu.

Unatoč bilo kakvim komentarima koji govore suprotno, kršćanstvo, a Katolička Crkva je dosljedna i jasno do sada naučavala da je ona jedina prava Crkva, Tijelo Kristovo (Ef 1,22), i ona izvršava zadaću koju je Krist dao da širi Evanđelje svim narodima i dovodi duše u Crkvu (Mk 16).

Ostavljajući po strani svoj pripremljeni govor i govoreći bez scenarija, papa Franjo je umjesto toga uglavnom govorio o dijalogu među religijama, nakon što je upravo odgovorio na pitanja katolika, Sikha i Hindusa, prenosi katolički portal Lifesitenews.com.

Papa tvrdi da nijedna vjera ne smije imati prednost

Vrlo raznolika mješavina vjera na sastanku predstavlja status Singapura kao jedne od najrazličitijih vjerskih nacija na svijetu. Usredotočujući se na to, papa Franjo je pozvao da se nijednoj vjeri ne daje prednost, već da se pojedinci umjesto toga usredotoče na jednakost između uvjerenja:

“Ako se počnemo svađati između sebe i kažemo “moja je vjera važnija od tvoje, moja je vjera istinita, tvoja nije”, kamo će nas to odvesti? Gdje?

U redu je raspravljati [između religija].”

Nastavljajući, Papa je izjavio da je svaka religija sredstvo za postizanje Boga, rekavši:

“Svaka religija je način da se dođe do Boga. Postoje različiti jezici na kojima se dolazi do Boga, ali Bog je Bog za sve. A kako je Bog Bog za sve? Svi smo mi Božji sinovi i kćeri. Ali moj bog je važniji od tvog boga, je li to istina?

Samo je jedan Bog i svatko od nas ima jezik kojim dolazi do Boga. Sikh, musliman, hinduist, kršćanin, to su različiti putevi…”

Papine riječi toplo su pozdravili prisutni u dvorani, među kojima su bili čelnici i predstavnici brojnih singapurskih vjerskih tijela te velika papinska svita.

Isus jasno kaže: “Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni.” (Ivan 14,6)

NAJNOVIJE!