Papa Franjo namjerno preskočio znak križa kako bi udijelio blagoslov ‘koji vrijedi za sve religije’

Papa nije načinio znak križa kao što je standardna praksa za katoličkog svećenika prilikom davanja blagoslova

Zaključujući sastanak s mladima različitih vjeroispovijesti u Jakarti, papa Franjo dao je blagoslov bez pozivanja na Trojstvo, za koji je rekao da “vrijedi za sve religije”.

Papa Franjo je u Indoneziji sudjelovao na skupštini sudionika zajednice Scholas Occurrentes, međunarodne organizacije koju je Franjo pokrenuo u Argentini 2001. godine.

Nakon što je započeo dijalog s nekima od uključenih mladih ljudi, Papa je najavio da će podijeliti posljednji blagoslov. Budući da je grupa sastavljena od brojnih različitih religija – Scholas nije katolička organizacija – Franjin blagoslov poprimio je multireligijsku prirodu.

“Želio bih dati blagoslov. Blagoslov znači reći dobro, poželjeti nešto dobro”, započeo je. Nastavljajući molitvu blagoslova okupljenom mnoštvu, među kojima su bili katolici i muslimani, Franjo je dodao:

Evo, vi ste iz raznih religija, ali mi imamo samo jednog Boga, on je samo jedan.

I zajedno, u tišini, molit ćemo se Gospodinu i ja ću dati blagoslov za sve, blagoslov koji vrijedi za sve religije.

Neka Bog blagoslovi svakoga od vas.

Neka blagoslovi sve vaše želje.

Neka blagoslovi vaše obitelji.

Neka blagoslovi vas prisutne (ovdje).

Neka blagoslovi vaši budućnost. Amen.

Na kraju, Franjo nije načinio znak križa kao što je standardna praksa za katoličkog svećenika prilikom davanja blagoslova, niti je zazvao ime Presvetog Trojstva.

Indonezija se sastoji od pretežno islamskog stanovništva: 87% su muslimani, a samo 3% su katolici. S obzirom na tu činjenicu, Franjino izbjegavanje pravljenja znaka križa ili zazivanja imena Trojstva pohvalili su prevoditelji TV prijenosa.

Međutim, katoličko učenje kaže da “Crkva dijeli blagoslove zazivanjem imena Isusova, obično dok čini sveti znak Kristova križa.”

NAJNOVIJE!