Papa Franjo kaže da je Katolička crkva puno “življa” izvan Europe

Papa Franjo u srijedu je rekao da je Katolička crkva “življa” izvan Europe dok se osvrnuo na svoje nedavno apostolsko putovanje u jugoistočnu Aziju.

“Prvo razmišljanje koje dolazi spontano nakon ovog putovanja je da smo u razmišljanju o Crkvi još uvijek previše eurocentrični, ili, kako oni kažu, ‘zapadnjački'”, rekao je papa jučer na Trgu svetog Petra.

“Ali u stvarnosti, Crkva je puno veća, puno veća od Rima i Europe … i smijem reći puno življa u ovim zemljama”, dodao je.

U svojoj prvoj općoj audijenciji otkako se vratio s najdužeg međunarodnog putovanja svog pontifikata, Franjo je izrazio zahvalnost Bogu za svoja iskustva u Indoneziji, Papui Novoj Gvineji, Istočnom Timoru i Singapuru od 2. do 13. rujna.

“Zahvaljujem Gospodinu koji mi je dopustio da kao stariji papa činim ono što bih volio činiti kao mladi isusovac”, rekao je.

U Indoneziji, gdje je samo 3 posto katolika, papa je rekao da je naišao na “živu, dinamičnu Crkvu, sposobnu živjeti i prenositi Evanđelje”.

Papa je podsjetio na svoj posjet džamije Istiqlal, najveće džamije u jugoistočnoj Aziji, gdje je potpisao zajedničku deklaraciju s velikim imamom Nasaruddinom Umarom, osuđujući religijski utemeljeno nasilje i promičući vjerski sklad.

NAJNOVIJE!