Papa Franjo je zbog izjava o pederluku bio “zvijezda” povorke ponosa u Rimu

Gay parada održana je u subotu u Rimu, a na njoj je bio i papa Franjo – doduše ne osobno, već kao motiv na plakatima ili transparentima.

Nekoliko sudionika povorke svojim je porukama kritiziralo izjavu crkvenog poglavara da u talijanskim sjemeništima ima previše “pederluka”, o čemu piše National Catholic Reporter. Na prethodnoj poveznici mogu su se vidjeti, primjerice, plakati s likom pape i svećenika ispred duge i rečenicom “Blagoslivljam ovo”. Na drugom je natpisu stajala sljedeća rečenica: “Danas je cijeli Rim pun pedera, ne samo sjemeništa.” Osim toga, neki ljudi obukli su se kao papa s bijelom mantijom i okačili zastavu queer zajednice oko ramena. Mnogi sudionici povorke kritizirali su Franju zbog njegovih riječi koje su se mogle shvatiti kao uvrede. Neki su pozivali papu u svoje župe, ističući da je Franjo tamo gost te da homoseksualni vjernici prirodno pripadaju toj župi.

U svibnju je papa Franjo upozorio protiv primanja “aktivnih” homoseksualaca u sjemeništa na zatvorenom sastanku s oko 200 talijanskih biskupa

Razlog koji je naveo crkveni poglavar bio je da je tamo već “previše pederluka”. Ova izjava je puštena u tisak i objavljena krajem svibnja. Kaže se da je Franjo upotrijebio talijansku riječ “frociaggine”, koja ima snažno pejorativno značenje, ali se često koristi u svakodnevnom kolokvijalnom govoru u Rimu. Papa se, prema medijskim izvješćima, ogradio od te izjave i ustvrdio da ne želi nikoga uvrijediti. Prošli tjedan, međutim, ponovno su se pojavila izvješća o sličnim izjavama koje je Franjo dao svećenicima u svojoj Rimskoj biskupiji. Papine riječi izazvale su veliki bijes u Crkvi i društvu u Italiji i svijetu.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!