Papa Franjo je prilikom posjeta džamiji poljubio ruku imamu, a on papu poljubio u čelo

Papa Franjo je tijekom posjete Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji na svijetu, obišao džamiju Istiklal. Papa Franjo poljubio ruku glavnom imamu džamije.

Tijekom posjeta džamiji papa Franjo se sastao i sa glavnim imamom džamije Nasaruddinom Omerom. Tom prigodom papa Franjo je imama poljubio u ruku, a on njega u čelo.

Zajednički su pozvali na borbu protiv nasilja i zaštitu okoliša

Posjećujući džamiju Istiklal u glavnom gradu Jakarti, papa se susreo s predstavnicima svih vjerskih religija koje su službeno priznate u Indoneziji.

Papa Franjo i imam Omar potpisali su Zajedničku deklaraciju Istiqlal 2024. o jačanju međuvjerskih odnosa na službenoj ceremoniji održanoj u šatoru kompleksa Istiklal džamije.

U deklaraciji se ističe da se religija treba koristiti za rješavanje sukoba i zaštitu ljudskog dostojanstva, a ne za legitimiranje nasilja.

Također su pozvali na “odlučnu akciju” za zaštitu okoliša i njegovih resursa kako bi se smanjila eskalacija globalne klimatske krize.

Papa Franjo je prvi koji je posjetio Indoneziju, koja ima najveću muslimansku populaciju na svijetu, u 35 godina, i treći koji je posjetio Indoneziju, nakon pape Pavla VI. 1970. i pape Ivana Pavla II. 1989. godine.

Očekuje se da će Papa napustiti Jakartu danas kako bi otputovao u Papuu Novu Gvineju posjetiti Istočni Timor i Singapur u sklopu svoje 12-dnevne azijsko-pacifičke turneje.

NAJNOVIJE!