Otkriveno neraspadnuto tijelo svetice preminule prije 400 godina

Tijelo svetice Terezije Avilske, staro više od 400 godina, otkriveno je kao neraspadnuto nakon što je ekshumirano prvi put od 1914. godine.

Dana 28. kolovoza, istraživači su po prvi put u 110 godina otvorili lijes svete Terezije Avilske i otkrili da njezino tijelo ostaje nepropadljivo, prema riječima Marca Chiese, generalnog postulatora Reda bosonogih karmelićana.

„Danas je otvoren grob svete Terezije i potvrdili smo da je u istom stanju kao kad je posljednji put otvoren 1914. godine“, izjavio je Chiesa. „Izloženi dijelovi, poput lica i stopala, ostali su isti kao i 1914. godine. Iako koža nema boju jer je mumificirana, lice se još uvijek jasno vidi.“

Cilj ekshumacije bio je potvrditi da je tijelo ostalo nepropadljivo od 1914. godine, kada je posljednji put otvoren njezin grob. Ova karmelićanska redovnica i crkvena naučiteljica prvi put je otkrivena kao nepropadljiva 1585. godine, tri godine nakon njezine smrti.

Od tada, njezino tijelo se nalazi u Bazilici Navještenja u Alba de Tormesu u sjeverozapadnoj Španjolskoj.

Tko su sveci ili sveti ljudi koji se spominju u Bibliji?

Otvaranje lijesa svete Terezije zahtijeva kompliciran postupak koji uključuje 10 ključeva. Prva tri ključa koriste se za otvaranje vanjske rešetke, druga tri za otvaranje mramornog sarkofaga, a preostala četiri za otvaranje srebrnog kovčega.

Chiesa je objasnio da istraživanje ima za cilj “provjeriti aspekte života svetice, poput njezinih bolesti i problema, kao i stanje očuvanosti tijela kako bi se pronašli načini za njegovo očuvanje kroz stoljeća.”

Proces je započeo u kolovozu 2022. godine i odobren je od strane Vatikana i pape Franje. Istraživanje će se provoditi u tri faze, uključujući vizualno prepoznavanje, fotografije i rendgenske snimke, a nalazi će biti analizirani u talijanskim laboratorijima.

Na kraju, tim će predložiti metode za bolje očuvanje tijela, prije nego što grob ponovno bude zatvoren i zapečaćen.

NAJNOVIJE!