Otac zatvoren u Egiptu zbog dijeljenja kršćanske vjere na Facebooku

Otac Abdulbaqi Saeed Abdo je iza rešetaka zbog nečega što mnogi rade svaki dan: objavio je post na Facebooku.

Abdo, jemenski tražitelj azila, u zatvoru je već dvije i pol godine jer je – nakon prelaska s islama na kršćanstvo – počeo raspravljati o teološkim stvarima u privatnoj Facebook grupi s drugim nedavnim obraćenicima na kršćanstvo.

Ovaj tjedan, Alliance Defending Freedom International, skupina za zagovaranje vjerskih sloboda koja predstavlja Abda, objavila je da je progonjeni vjernik proglasio štrajk glađu u nedavnom pismu poslanom njegovoj ženi i obitelji.

Abdoa su navodno uhitile egipatske vlasti 2021. zbog sudjelovanja u Facebook grupi, odgovaranja na pitanja i poticanja razgovora s ljudima koji su prešli s islama na kršćanstvo.

Sve se to dogodilo dok je Abdo živio u Egiptu nakon što se registrirao kod Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice kao tražitelj azila koji je pobjegao iz Jemena nakon što je postao kršćanin.

Lažne optužbe s kojima se 54-godišnji vjernik suočava, prema Amnesty Internationalu, uključuju “pridruživanje terorističkoj skupini” i “klevetu islamske vjere”.

U pismu, izvorno napisanom na arapskom prije nego što ga je ADF preveo na engleski, Abdo je izrazio koliko voli svoju obitelj i koliko mu nedostaju njegova supruga i obitelj, napisavši: “Molim se Bogu da vas zaštiti i učini uspješnim u svim situacijama vaših života. I moja je molitva da nas Bog uskoro ujedini.”

Potom je obavijestio svoje bližnje da je započeo štrajk glađu zbog progona s kojim se suočava.

NAJNOVIJE!