Održan Svjetski susret o ljudskom bratstvu: Boga nisu ni spomenuli

U subotu je u Vatikanu održan Svjetski susret o ljudskom bratstvu “Not Alone”. Na istome Boga nisu ni spomenuli.

U subotu, 10. lipnja održan je prvi Svjetski susret “Not Alone” na Trgu sv. Petra u Vatikanu uz svjedoke bratstva i umjetnike kao što je Andrea Bocelli, Al Bano, baletan Roberto Bolle, Stjepan Hauser i drugi. Također su sudjelovale i obitelji i udruge zajedno s onima koji žive na rubu društva, od najsiromašnijih i beskućnika do migranata i žrtava nasilja i trgovine ljudima.

Događaj, koji je papa Franjo silno želio i željno iščekivao, započeo je već u subotu prijepodne sa susretima na kojima su sudjelovali oko 30 dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Nereligiozni dokument: Ni Bog ni katoličanstvo nisu spomenuti

“Not alone” je najavljen kao sredstvo da se pokaže da je “ljudsko bratstvo moguće”, a Vatikan je prethodno izjavio da će događaj “dati potporu snu pape Franje o globalnoj ljudskoj obitelji koja živi u odnosima dijaloga, solidarnosti i pravde”, piše LifeSiteNews.

Započinjući citatom pape Franje, dokument promiče stil bratstva o kojem je Papa pisao u Fratelli Tutti – odvojen od religije i usidren u ljudskom bratstvu po strani od Boga.

Svaki muškarac je naš brat, svaka žena je naša sestra, uvijek. Želimo da svi živimo zajedno, kao braća i sestre u Vrtu koji je Zemlja. Vrt bratstva je uvjet za sav život.

Naglas su ga pročitali dobitnici Nobelove nagrade Nadia Murad i Muhammad Yunus, koji su oboje potpisali dokument u ime ostalih prisutnih nobelovaca, a nakon njih kardinal Parolin.

Istaknuti su različiti oblici bratstva, uključujući društveno, duhovno i ekološko bratstvo:

Zajedno želimo izgraditi ekološko bratstvo, postići mir s prirodom, znajući da je “sve u odnosu na sve ostalo”: sudbina svijeta, briga za stvoreno, sklad prirode i održivi način života. Budućnost želimo graditi na notama Pjesme stvorova svetoga Franje, pjesme vječnoga života. Radnja sveopćeg bratstva isprepliće niti stihova Pjesme: sve je u odnosu, a u odnosu sa svime i svima je Život.

Čovjek u središtu svega

Umjesto promicanja vjere kao rješenja za bilo koju od brojnih globalnih kriza spomenutih u dokumentu, tekst je postavio čovjeka kao odgovor na takve probleme:

Naša djeca, naša budućnost može napredovati samo u svijetu mira, pravde i jednakosti … samo bratstvo može proizvesti čovječanstvo.

Događaj je označio još jedan ključni korak u redovitom promicanju “bratstva” pape Franje, na način obilježen odvajanjem od katolicizma, odnosno kršćanstva.

Prema crkvenom povjesničaru Robertu de Matteiju, kada se “bratstvo” odvoji od kršćanskog milosrđa, “daleko od toga da predstavlja element kohezije u društvu”, ono “postaje izvor njegovog raspada”.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!