Odluka Vatikana: Nadbiskup Viganò ekskomuniciran zbog raskola
Snimka zaslona: YouTube/ROME REPORTS in English

Bivši američki nuncij Carlo Maria Viganò godinama sve više napada papu Franju i nauk Crkve. Sada je stigla potvrda: ekskomunikacija za raskol.

Nadbiskup Carlo Maria Viganò je osuđeni raskolnik. Vatikan je u danas priopćio da je Dikasterij za nauk vjere okončao proces protiv bivšeg nuncija osuđujućom presudom. Vlasti su tako utvrdile da je Viganò dobio izopćenje kao kaznu. Daljnje kazne nisu izrečene.

“Dobro su poznate njegove javne izjave koje pokazuju njegovo odbijanje priznavanja i podložnosti papi”, priopćio je Dikasterij u izjavi .

Presuda će postati pravomoćna tek nakon deset dana ako Viganò odustane od pravnih lijekova. Nadbiskup je ranije najavio da se odriče prava na obranu i da će optužbu doživljavati kao čast. Viganò je ignorirao i poziv i molbu da u roku odgovori Dikasteriju u svoju obranu. Optužen je za “javne izjave koje poriču točke koje su nužne za održavanje zajedništva s Katoličkom Crkvom”. Nedavno je Viganò optužio papu Franju za raskol i herezu. O tome smo pisali ovdje.

Viganò je bio u diplomatskoj službi Svete Stolice od 1973., a posljednji put kao nuncij u SAD-u od 2011. do 2016. godine. Nakon završetka mandata razvio se u jednog od najoštrijih kritičara pape Franje.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare