Objavljeni su dokumenti o skandaloznim vezama trgovaca robljem i Engleske crkve

Nadbiskup Canterburyja, Jason Welby, posjećuje Jamajku dok su objavljeni arhivski dokumenti o vezama između trgovaca robljem i Engleske crkve.

Kako prenosi Guardian, ti dokumenti pokazuju da je trgovac robljem Edward Colston u 18. stoljeću Engleskoj crkvi ostavio svotu koja je iznosila tadašnjih 300 funti, odnosno više od 54.000 funti u današnjem novcu, nadbiskupu Williamu Wakeu. Colston, koji je bio bogati trgovac, jedan je od najozloglašenijih britanskih trgovaca robljem, a njegova je statua srušena s postolja u Bristolu u lipnju 2020.

U međuvremenu su objavljeni i arhivski dokumenti koji pokazuju povezanost Crkve i kupnje robova. Guardian je u ranije izvijestio da je canterburyjski nadbiskup iz 18. stoljeća, Thomas Secker, odobrio sredstva za kupnju robova na plantaži šećera na Barbadosu.

Welby je u trodnevnom posjetu Zapadnoj Indiji kako bi obilježio 200. obljetnicu Biskupije Jamajke i Kajmanskih otoka. Tamo će primiti i počasni doktorat iz prava na Sveučilištu West Indies. Rekao je da će Crkva osnovati fond od 100 milijuna funti za pomoć lokalnim zajednicama koje “još uvijek nose ožiljke ropstva”.

Crkveni dužnosnici rekli su da su predani programu ispitivanja povijesnih veza između Crkve i ropstva te da će biti transparentni u pogledu svih otkrića do kojih dođu.

NAJNOVIJE!