Objavljena velika analiza o najreligioznijim državama: Iznenadit ćete se na kojem je mjestu Hrvatska

Pew Research Center, jedna od vodećih američkih organizacija za društvena istraživanja te ispitivanja javnog mnijenja, objavila je veliku analizu o najreligioznijima mjestima na svijetu i važnosti svakodnevne molitve.

Kako prenosi IKA, tijekom više od desetak godina “Pew Research Center” proveo je istraživanja koja su bila usmjerena na prakticiranje religija diljem svijeta. Neka od pitanja koja su bila postavljana u istraživanju bila su: “Koliko je vjera važna u vašem životu?” te “Koliko često molite?”

Analiza je pokazala kako se uglavnom vidi sličan obrazac u 102 zemlje i teritorija koja su bila istraživana između 2008. i 2023. godine. Mjesta koja su najreligioznija prema ovim istraživanjima uglavnom se nalaze na području supsaharske Afrike, Latinskoj Americi i Bliskom istoku.

Mjesta koja su najmanje religiozna uglavnom su u Europi i istočnoj Aziji

Među pet zemalja u kojima je najveći postotak stanovništva (preko 90%) rekao da im je religija jako važna su Indonezija, Senegal, Pakistan, Mali i Tanzanija. Među njima četiri su većinski islamske zemlje dok je samo u Tanzaniji kršćanstvo dominantna religija.

Na dnu su pak Švicarska, Danska, Češka, Estonija i Japan u kojima je manje od 10% stanovništva reklo da religija igra vrlo važnu ulogu u njihovom životu.

Što se tiče Hrvatske, među 102 zemlje obuhvaćene analizom, ona se nalazi oko sredine ljestvice, premda u njenom donjem domu. Nešto više od 40% ispitanih u Hrvatskoj religiju smatra vrlo važnom.

Mjesta koja su najmanje religiozna uglavnom su u Europi i istočnoj Aziji

Svakodnevna molitva

Rezultati o prakticiranju svakodnevne molitve nešto su drugačiji te ne prate do kraja one o važnosti religije. Tako u nekim zemljama veći postotak ljudi svakodnevno moli nego što religiju doživljava važnom (npr. Nigerija i Japan), i obrnuto.

To se može vidjeti na primjeru BiH i Hrvatske koje su na ovoj ljestvici zamijenile mjesta. I dok je u Hrvatskoj postotak onih koji svakodnevno mole (40% ispitanih) približan onima koji religiju smatraju vrlo važnom, u Bosni i Hercegovini je on prilično manji te se kreće nešto iznad 30%.

Inače, među pet zemalja u kojima je molitva iznimno prisutna su Indonezija, Nigerija, Senegal, Irak i Niger (osim Nigerije, gdje živi otprilike podjednak broj muslimana i kršćana, navedene zemlje su većinski islamske).

Najmanje, pak, svakodnevnih “molitelja” bilježe Estonija, Njemačka, Austrija, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Iz Pew Research Centera istaknuli su kako ova pitanja mogu “pružiti važan uvid u religioznost” ljudi, ali da ona “na nekim mjestima funkcioniraju bolje nego na drugima”.

“Ova dva istraživanja mogu biti posebno vrijedna na mjestima gdje prevladavaju abrahamske religije – judaizam, kršćanstvo i islam – jer su molitva i formalne vjerske organizacije središnje za te tradicije. U drugim dijelovima svijeta moramo postavljati dodatna pitanja kako bismo uhvatili ključne aspekte vjerskog ili duhovnog obreda.”

NAJNOVIJE!