Njemačke katolkinje žele ‘žene đakone’ na liturgiji u katedrali uz ples klaunova

Laikinje su pozvale crkvenu hijerarhiju da sakrament sv. reda otvori ženama.

Njemačke katolkinje žele da Crkva dopusti “ženske đakone” tijekom crkvene službe koju su predvodile žene u katedrali u Speyeru u Njemačkoj i na kojoj je bio plesni klaun.

Dana 29. veljače, predstavnice katoličkih ženskih organizacija i Središnji odbor njemačkih katolika (ZdK), istaknuta laička skupina, bili su domaćini Liturgije riječi u katedrali biskupije Speyer u kontekstu nacionalnog „Dana đakonice”. Prema procjeni organizatora, na bogoslužju je bilo prisutno više od 350 ljudi, među kojima su većina bile žene.

Liturgiju su predvodile žene, prema izvješću katholisch.de, uključujući i jednu odjevenu kao klaun.

Laikinje su pozvale crkvenu hijerarhiju da sakrament sv. reda otvori ženama, unatoč dogmatskom nauku Katoličke crkve da samo muškarci mogu biti zaređeni.

Prema katholisch.de, u jednom trenutku tijekom službe, žena odjevena u klauna plesala je ispred oltara, podižući ruke u zrak pjevajući: “Dođi Bogu. On će te oživjeti.”

“Obilnost darova i zvanja žena koje je Bog dao konačno mora biti priznata u Rimokatoličkoj crkvi”, rekla je Ulrike Göken-Huismann, jedna od voditeljica Zajednice katoličkih žena Njemačke (kfd).

“Neshvatljivo je i više nije razumljivo da su donositelji odluka u našoj crkvi tako dugo ostali neaktivni”, ustvrdila je.

Žene koje su organizirale događaj nisu samo pristalice feminizma, nego i gnostičke rodne ideologije. Ute Zeilmann, potpredsjednica Udruge njemačke katoličke žene (KDFB), požalila se da je, osim ženama, takozvanim “interseksualnim, transseksualnim i nebinarnim osobama” također zabranjeno postati đakonima i svećenicama.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!