Nikaragva oslobodila 135 osoba, a među njima i 13 pastora

13 pastora Mountain Gatewaya sa sjedištem u Teksasu, zatvorenih u Nikaragvi ranije ove godine, bili su među 135 “nepravedno zatočenih političkih zatvorenika” koji su jučer oslobođeni u dogovoru koji je dogovorila američka vlada, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u izjavi.

“Nitko ne bi trebao biti stavljen u zatvor zbog mirnog korištenja svojih temeljnih prava na slobodu izražavanja, udruživanje i prakticiranje svoje vjere”, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u izjavi.

Uhićeni u prosincu prošle godine nakon velike evangelizacijske kampanje

Nikaragvanski pastori i drugi članovi Mountain Gatewaya bili su osuđeni za pranje novca u ožujku i osuđeni na 12 do 15 godina zatvora. Kažnjeni su s gotovo milijardu dolara, a dvojica odvjetnika koji su ih zastupali također su navodno osuđeni i zatvoreni.

“Ovo je dan za koji smo se molili i vjerovali Bogu”, rekao je Jon Britton Hancock, osnivač i predsjednik Mountain Gatewaya.

Hancock, također optužen, ali ne i uhićen, dobio je potporu zastupnika Roberta Aderholta i drugih članova Kongresa da zagovaraju oslobađanje kršćana.

Među zatvorenima bila je i 34-godišnja službenica i upraviteljica Mountain Gatewaya Marisela Mejía, koja je uhićena ubrzo nakon poroda. Ona i njezin suprug, pastor Walner O. Blandón, vođa Mountain Gatewaya, osuđeni su na 15 godina zatvora i novčano kažnjeni s po 80 milijuna dolara, piše The Times, a prenosi The Christian Post. Oni su, zajedno s ostalim oslobođenim zatvorenicima, danas trebali stići u Gvatemalu kako bi bili procesuirani kao izbjeglice.

Oslobođeni su i katolički laici, studenti i drugi koje su predsjednik Nikaragve Daniel Ortega i njegova supruga, potpredsjednica Rosario Murillo, smatrali prijetnjom svojoj autoritarnoj vlasti.

PROČITAJTE: Iz Nikaragve u zadnjih 6 godina protjerano 245 katoličkih svećenika

Nikaragva je počela uhićivati, zatvarati i protjerivati ​​svećenike i časne sestre nakon što su katolički čelnici kritizirali vladinu smrtonosnu represiju prosvjeda zbog smanjenja socijalnog osiguranja za umirovljenike u travnju 2018. Dužnosnici su poduzeli 1200 akcija protiv Katoličke crkve između 2019. i 2023., protjerujući desetke svećenika i časnih sestara i osuđujući druge na zatvorske kazne od osam do 30 godina, prema Nicaragua Never Again Human Rights Collective.

Procjenjuje se da su oko 45 posto stanovništva Nikaragve katolici, a isti postotak su evanđeoski kršćani ili drugi protestanti.

NAJNOVIJE!