Nijemci masovno napuštaju Katoličku Crkvu: Više od pola milijuna vjernika tražilo ispis

Katoličku Crkvu u Njemačkoj 2022. napustilo je više od pola milijuna vjernika, što je dosad najveći zabilježeni broj odlazaka, priopćila je Njemačka biskupska konferencija u srijedu u Bonnu.

“U 2022. službeni ispis iz redova Katoličke Crkve tražio je 522.821 vjernik, što je najveći broj otkako se vode statistike”, stoji u priopćenju. To je osjetno više nego 2021., kada je Crkvu napustilo 359.338 vjernika.

Seksualni skandali

Dvije najveće nadbiskupije – Köln i München/Freising – bilježe najveći odlazak vjernika.

Te nadbiskupije posljednjih su se godina nalazile u središtu zanimanja javnosti zbog skandala oko zataškavanja kaznenih djela seksualnog zlostavljanja maloljetnika koje su počinili zaposleni u Crkvi.

Osim zbog razočaranja ponašanjem crkvenih službenika u odnosu prema pedofilskim skandalima, mnogi Crkvu napuštaju i zbog poreza, koji je obvezan za svakog vjernika koji plaća porez na prihod. Tzv. crkveni porez iznosi oko devet posto poreza na prihod.

Katolička i Protestantska, dvije najveće Crkve u Njemačkoj, sada okupljaju manje od polovine stanovništva. Prije dvadeset godina njima je pripadalo 65 posto stanovništva.

I Protestantska Crkva prošle je godine izgubila rekordan broj vjernika, njih 380.000. Trenutačno se oko 24 milijuna građana Njemačke izjašnjavaju kao katolici, a oko 19 milijuna kao protestanti.

Najveći broj njemačkih građana izjašnjava se kao ateisti, a njihov broj posebno je visok na području koje je nekad pripadalo Istočnoj Njemačkoj.

Četiri posto stanovnika Njemačke izjašnjava se kao muslimani.

Prema mišljenju stručnjaka, masovno napuštanje dviju najvećih njemačkih crkava moglo bi ostaviti trajne posljedice po njemačko društvo.

NAJNOVIJE!