Neke biskupije u Engleskoj Crkvi su prestale koristiti riječ “crkva”

Nezavisno izvješće otkrilo je da su neke biskupije u Engleskoj crkvi prestale koristiti riječ “crkva” kako bi opisale “nove stvari” koje se uspostavljaju u njihovim župama.

Izvješće, pod nazivom Nove stvari: Teološko istraživanje o radu na osnivanju novih crkava u 11 biskupija Engleske crkve, utvrdilo je da je u posljednjem desetljeću pokrenuto oko 900 “novih stvari”, pri čemu niti jedna od jedanaest biskupija nije koristila “crkvu” kao glavni naziv.

Izvješće je objavljeno od strane Centra za teologiju i istraživanje osnivanja crkava na Cranmer Hallu u Durhamu, a temelji se na istraživanju provedenom između studenog 2022. i lipnja 2023., uključujući intervjue s predstavnicima iz tih jedanaest biskupija.

Autor izvješća, velečasni Will Foulger, župnik crkve svetog Nikole u Durhamu, istaknuo je da je svaka biskupija djelovala s “jedinstvenom ekleziologijom.”

Šest biskupija koristilo je riječ “bogoslužje” kao glavni naziv za ove nove inicijative, dvije su koristile “zajednicu,” a sedam ih je koristilo riječ “zajednica.”

Izvješće bilježi značajne razlike među biskupijama, osobito u vezi s tradicionalnim oblicima crkvenog života poput bogoslužja i sakramenata, pri čemu je samo jedna biskupija koristila naziv koji je eksplicitno ukorijenjen u anglikanskim izvorima, prenosi Premier Christian News.

Izvješće izražava zabrinutost zbog utjecaja ovog “novog crkvenog jezika” na teologiju Engleske crkve, postavljajući pitanje hoće li ti novi oblici prisiliti na redefiniranje onoga što čini crkvu unutar denominacije. Brz razvoj ovog jezika “utječe na operativnu teologiju” i oblikuje misiju i službu biskupija.

Izvješće nastoji pojasniti razloge djelovanja Crkve i adresirati praznine u teologiji koja stoji iza nacionalnih i biskupijskih strategija, potičući na vjerniji pristup u budućnosti.

NAJNOVIJE!