Nakon seksualnog skandala: Biskup crkvenim novcem pokrenuo poduzeće

Peruanski biskup Ciro Quispe López, koji je prošli mjesec dospio na naslovnice zbog kršenja celibata, optužen je za pronevjeru crkvenih sredstava.

Prema medijskim izvješćima, najprije se otkrilo da je imao navodne paralelne afere s gospođama koje su ga posjećivale i koje su kasnije završile u župnom dvoru. Nedavno je crkvenim novcem pokrenuo vlastitu tvrtku.

Naziv tvrtke vrlo je sugestivan: “Patas arriba”. Posao u procvatu nalazi se u središnjem dijelu Cusca. Infrastruktura je dvoetažna, a sastoji se od prodavaonice peradi i slastičarne. Na drugoj razini nalazi se velika prostorija za događanja.

Osim toga, lokalne novine “Sin Fronteras” izvijestile su tijekom vikenda da je biskup u dokumentima tvrtke naveden kao “poslovni čovjek po zanimanju”, jedan od osnivača tvrtke. Biskup je izbjegao komentirati nove optužbe. Prošli mjesec, nakon što je biskup optužen za aktivan seksualni život, Vatikan je za apostolskog vizitatora imenovao Marca Antonia Corteza Laru. Kako je u ponedjeljak objavila Apostolska nuncijatura u Peruu, Cortez Lara bi trebao istražiti te dvije optužbe.

Lopez je biskup rimokatoličke teritorijalne prelature u južnom Peruu. Takozvana teritorijalna prelatura je posebna crkva koja je ekvivalentna biskupiji i ima teritorijalno ograničeno područje odgovornosti. Teritorijalne prelature postoje prvenstveno u Južnoj Americi i Italiji. Na čelu im je prelat, ali on nad teritorijem vrši punu jurisdikciju dijecezanskog biskupa.

NAJNOVIJE!