Najmanje 10.000 crkava će se zatvoriti u Njemačkoj u idućem desetljeću

Razlog svemu je konstantan pad članstva katoličkih i protestantskih crkava.

Pad broja članova dviju najvećih kršćanskih institucija, katoličke i protestantske crkve u Njemačkoj prisiljava ih da prodaju ili ruše stotine crkvenih objekata.

Prema istraživanju njemačkih novina Süddeutsche Zeitung, 603 rimokatolička crkvena objekta i 444 bogomolja Evangeličke crkve Njemačke (EKD, glavna protestantska crkva) su “dekonsekrirani”, što znači da se više neće koristiti za bogoslužje.

U slučaju protestantske crkve, zgrade su ili prodane ili srušene.

Do 2033. “svaka četvrta ili peta crkva [zgrada] više se neće koristiti za svoju izvornu svrhu”, kaže profesorica arhitekture Stefanie Lieb. Ona vjeruje da bi to u praksi značilo da 10.000 crkvenih objekata više neće slaviti bogoslužja.

Primjer tog trenda je da je biskupija Essen već 2006. objavila da više ne može financirati trećinu zgrada.

Mnoge od tih crkvenih zgrada su prodane i novi vlasnici ih koriste za privatne poslove kao što su restorani, fitness centri ili trgovine.

Uzrok je nagli pad članstva

Razlog svemu je konstantan pad članstva dviju crkava. Podaci iz 2023. godine pokazuju da je Rimokatolička crkva u Njemačkoj izgubila 628.000 članova, a protestantska EKD 593.000.

Glavni uzrok su namjerni izlasci članova koji se više ne identificiraju s tim crkvama. No, na negativnu statistiku utječu i umrli članovi te pad broja krštenja novorođenčadi, piše Evangelical Focus.

S ovom realnošću vezan je pad crkvenih poreza, važan prihod koji Katolička crkva i EKD dobivaju od svih svojih registriranih članova.

Prema njemačkom časopisu Pro, samo u južnoj zemlji Bavarskoj (Bayern), održavanje katoličkih zgrada stoji preko 100 milijuna eura svake godine.

Stručnjaci su upozorili na opasnost da mnogi povijesni kršćanski hramovi padnu u ruke “pohlepnih investitora”.

NAJNOVIJE!