Kršćanska majka četvero djece osuđena na smrtnu kaznu u Pakistanu

Sud u Islamabadu osudio je Shaguftu Kiran, kršćanku i majku četvero djece, na smrtnu kaznu zbog dijeljenja ‘blasfemičnog’ sadržaja na društvenim mrežama.

Osuđena je prema pakistanskim zakonima o blasfemiji i Zakonu o sprječavanju elektroničkih zločina (PECA), uz sedmogodišnju zatvorsku kaznu i novčanu kaznu od 100.000 Rs (oko 1.000 eura).

Kiran je uhićena 2021. godine nakon što je proslijedila poruku putem WhatsAppa. Njezin suprug tvrdi da ona nije razumjela sadržaj poruke. Obitelj je od tada primila prijetnje, zbog čega su se morali više puta seliti.

Njezin odvjetnik planira uložiti žalbu na presudu, dok međunarodna zabrinutost zbog zloupotrebe zakona o blasfemiji, posebno protiv vjerskih manjina, raste.

Slučaj je ponovno potaknuo međunarodnu zabrinutost zbog pakistanskih zakona o blasfemiji, koji su kritizirani zbog neproporcionalnog ciljanja vjerskih manjina.

Nasir Saeed, direktor CLAAS-UK, izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog kontinuirane zloupotrebe pakistanskih zakona o blasfemiji. Rekao je: “Ovaj slučaj ističe hitnu potrebu za reformom. Zakoni o blasfemiji koriste se kao oružje za ciljanje vjerskih manjina, uzrokujući neizrecive patnje i nepravdu.

Međunarodna zajednica mora zauzeti čvrst stav i izvršiti pritisak na Pakistan da uvede mjere zaštite protiv ovih zloupotreba. Neprekidna upotreba ovih zakona kao alata za progon je alarmantna, a vlada mora dati prioritet reformama kako bi spriječila takve nepravilnosti u pravosuđu.”

Saeed je također dodao: “Međunarodna zajednica ne smije ostati tiha. Ključno je da djelujemo sada kako bismo spriječili daljnje žrtvovanje nevinih pojedinaca pod ovim surovim zakonima. Vjerska sloboda i zaštita prava manjina temelj su svake demokracije, a Pakistan mora odgovarati za ova stalna kršenja.”

NAJNOVIJE!