Kreću mjere štednje: Papa Franjo smanjuje plaće kardinalima Kurije

Tekuće ekonomske reforme imaju za cilj osigurati financijsku stabilnost Vatikana. Mjere štednje također uključuju smanjenje plaća za one koji drže najviše položaje: kardinale koji služe u Rimskoj kuriji.

Od 1. studenog plaće kurijskih kardinala bit će po svemu sudeći smanjene. Kako je danas izvijestio talijanski dnevnik “Il Messaggero“, plaće će biti smanjene za nekoliko stotina eura. Rečeno je da je to nužno tijekom tekućih gospodarskih reformi.

Prema izvješću, plaće kardinala koji rade u dikasterijima – njih tridesetak – ne prelazi 5000 eura po kardinalu, uključujući dodatke i dodatne beneficije. Najavljena smanjenja stoga će vjerojatno iznositi nekoliko stotina eura. Riječ je o simboličnoj žrtvi za koju se papa nada da će biti prihvaćena u “duhu suradnje za dobrobit Crkve”.

Crkveni poglavar je u apelu za štednju još u rujnu naglasio da je financijska situacija sve samo ne stabilna. Rečeno je da su ekonomska sredstva za ispunjenje misije ograničena i da se s njima mora postupati strogo i ozbiljno. Također su potrebni daljnji napori svih kako bi nulti deficit postao ne samo teoretski ideal, nego stvarno ostvariv cilj, rekao je papa. Pozvao je kardinale da pruže dobar primjer drugima.

Prije dvije godine, španjolski svećenik Guerrero Alves, koji je služio kao prefekt vatikanskog Tajništva za ekonomiju od 1. siječnja 2020. do 30. studenog 2022., izrazio je zabrinutost zbog neodrživosti sadašnjeg gospodarskog sustava. “Za postizanje ravnoteže potrebne su hrabre odluke”, rekao je Alves. U prošlom proračunu vatikanski deficit iznosio je oko 83 milijuna eura. S više od 2000 zaposlenika u Vatikanu i Rimskoj kuriji, troškovi osoblja su daleko najveća stavka rashoda.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!