Kina naredila uklanjanje križeva i slika Isusa i Marije

Kina je naredila uklanjanje križeva iz crkava i zamjenu slika Isusa Krista i Djevice Marije s portretima predsjednika Xija Jinpinga.

U Kini, vlasti nastoje potpunu kontrolu nad religijom kroz politiku “sinicizacije” katoličanstva i protestantizma.

Naredili su uklanjanje križeva iz crkava i zamjenu slika Isusa Krista i Djevice Marije s portretima predsjednika Xija Jinpinga, što je izazvalo šok među vjernicima, posebno u crkvi u Yongqingu, gdje su križevi uklonjeni bez pravne osnove.

Ova odluka izazvala je kontroverzu, a slični incidenti zabilježeni su diljem Kine.

Prema izvještaju Američke komisije za međunarodnu vjersku slobodu (USCIRF), kineska vlada provodi politiku kojom svećenstvo mora propagirati ideologiju Kineske komunističke partije (KPK).

Izvještaji iz različitih provincija ukazuju na to da su slike Djevice Marije i drugih kršćanskih simbola zamijenjene slikama predsjednika Xija. Vjerske tekstove cenzurira država, a crkve su pod pritiskom da se prilagode političkoj agendi.

Od 2018., pojačane su kontrole nad crkvama, a mnogi vjerski vođe su uhićeni. Crkve koje nisu odobrene od strane države, takozvane “podzemne crkve”, suočavaju se s represijama.

Vlada je zabranila sudjelovanje djece u vjerskim aktivnostima, a nesankcionirane crkve suočavaju se s pritiskom, gubitkom prostora i povećanim nadzorom.

Komunistički režim provodi kontrole nad religijom već desetljećima, što je rezultiralo podjelom između “patriotskih” crkava koje odobrava država i nepriznatih denominacija, koje se ponekad nazivaju “podzemnim” crkvama.

Vjernici, poput Wu Lixina, napustili su zemlju zbog uznemiravanja, dok drugi pokušavaju djelovati u manjim, skrivenim skupinama kako bi nastavili s prakticiranjem vjere.

On je pobjegao je u Los Angeles 2023. godine nakon što su ga sve više uznemirivali službenici javne sigurnosti.

“Uzrujavali su našu firmu i tjedno me pozivali u policijsku stanicu na ispitivanje, tražeći da prestanem sudjelovati u ‘nezakonitim aktivnostima’. Pitam se zašto je vjerovati u Boga smatrano nezakonitim”, rekao je.

NAJNOVIJE!