Katolički svećenik sudjelovao u obredu blagoslova istospolnih parova u protestantskoj crkvi u Varšavi

Katolički svećenik Adam Świeżyński sudjelovao je u javnoj ceremoniji ‘blagoslova’ istospolnih parova u protestantskoj crkvi u Varšavi.

Ceremonija “blagoslova” dogodila se 17. svibnja, tijekom ekumenskog bogoslužja u Evangeličko-reformiranoj crkvi u Varšavi, na kojem su bili prisutni i katolički i protestantski kler.

Prema pisanju poljskog časopisa Wprost, “blagoslov” istospolnih parova dogodio se nakon ekumenskog bogoslužja povodom obilježavanja “Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije”.

Mediji su izvijestili da sama ceremonija “blagoslova” nije bila liturgijske prirode, unatoč prisutnosti Świeżyńskog, kako se ne bi prekršila “kanonska pravila”.

Kako je izgledao ovaj ekumenski susret, pogledajte u videu u nastavku.

Tradicionalno katoličko učenje, iako nastoji poželjeti dobrodošlicu grešnicima da se pokaju za svoje prošle živote, snažno osuđuje i homoseksualne aktivnosti i takozvane istospolne “zajednice”. U ožujku 2021. Kongregacija za nauk vjere (CDF) objavila je da Katolička crkva ne može blagosloviti istospolne veze kao što “Bog… ne može blagosloviti grijeh”.

Blagoslov primili “praktični katolici”

Među istospolnim parovima za “blagoslov” bili su Artur i Jan, koji tvrde da su “praktični katolici”.

U intervjuu za Wprost, Artur je izjavio:

“Ovaj nam je blagoslov vrlo važan; to je dodatna injekcija snage za naš daljnji zajednički život. Oboje smo vjernici. Vjera nam je omogućila da preživimo brojne krize koje su se pojavile u našim životima. Ponekad je to bilo najjače sidro koje nas je držalo na životu.”

Uschi Pawlik iz pro-LGBT Faith and Rainbow Foundation, koja također tvrdi da je katolkinja, rekla je za Wprost da je za mnoge katolike i dalje neprihvatljivo “blagoslivljati” istospolne parove. “Ali papa Franjo jasno pokazuje promjenu u razmišljanju o odnosima u Crkvi i prijelaz s krutih pravila i načela na pastoralnu fleksibilnost. Ovo je po mom mišljenju vrlo dobar smjer. I sve je više poljskih rimokatoličkih svećenika koji podržavaju LGBT+ osobe”, ustvrdila je Pawlik.

NAJNOVIJE!