Katolički svećenik optužen za seksualno zlostavljanje mlađeg svećenika

Tužba podignuta u Ontariju, u Kanadi, ranije ove godine optužuje oca Thomasa Rosicu, nekoć istaknutu medijsku osobu, za seksualno zlostavljanje mlađeg svećenika prije više od dva desetljeća.

Rosica je 16 godina bio glavni izvršni direktor Zaklade Salt and Light Media te je bio istaknuti pisac, govornik i medijska osoba prije nego što je 2019. podnio ostavku na niz visokih pozicija nakon izvješća da su mnogi njegovi pisani radovi sadržavali značajan plagijat.

U tužbi podnesenoj Vrhovnom sudu pravde u Londonu, Ontario, 1. ožujka, tužitelj tvrdi da ga je Rosica “seksualno zlostavljao” prije otprilike 24 godine dok je bio na poziciji “autoriteta i povjerenja”, i da Rosicina vjerska zajednica “nije poduzela nikakve korake da zaustavi takvo ponašanje niti da zaštiti tužitelja”.

Svećenik poriče optužbe

U svojoj obrani kojom je odgovorio na optužbe, Rosica je zanijekao da je “imao blizak osobni odnos” s tužiteljem ili da se “upuštao u bilo kakvo nedolično ponašanje” s njim.

Osim toga, tvrdi da građanski sudovi nemaju nadležnost nad pritužbom jer su i on i tužitelj zaređeni svećenici i “navodni napadi su se dogodili dok su bili angažirani na dužnostima u ime Rimokatoličke crkve”.

“Sud bi se trebao prepustiti crkvenom sudu i njegovoj primjeni kanonskog prava”, stoji u Rosicinoj izjavi.

Ali tužitelj, sada 55-godišnji svećenik, koji je u tužbi identificiran samo svojim inicijalima, rekao je za CNA da se obratio građanskim sudovima nakon što je zaključio da Crkva ne shvaća njegovu zabrinutost ozbiljno niti smatra Rosicu odgovornom za njegove postupke.

NAJNOVIJE!