Katolička crkva prodana na dražbi za 163.000 eura: Kupac je ostao anoniman

Katolička crkva u istočnoj Njemačkoj prodana je na dražbi zajedno s imovinom i župnim dvorom. Od 2020. godine ne koristi se u crkvene svrhe. Novi vlasnik sada ne smije crkvu koristiti za sve.

Katolička crkva u Hettstedtu u pokrajini Saska-Anhalt prodana je u petak na dražbi u Leipzigu za 163.000 eura. Neogotička crkvena zgrada iz 1892. godine prodana je zajedno s bivšim župnim dvorom i imanjem od gotovo 5000 četvornih metara. Crkva, koja pripada biskupiji Magdeburg, profanirana je od 2020. godine i više se ne koristi u crkvene svrhe. Anonimni kupac nije bio prisutan, već je unaprijed poslao nalog za nadmetanje.

Minimalna ponuda bila je 149.000 eura

Tijekom dražbe Sächsische Grundstücksauktionen AG istaknuto je da su, prema zemljišnoknjižnom ulošku, isključene naknadne komercijalne namjene koje su u suprotnosti s izvornim karakterom crkve. Zabranjuje se korištenje crkve kao sex shopa, bordela, ustanove za pobačaje ili eutanaziju, trgovinu oružjem, mjesto okupljanja radikalnih ili protuustavnih skupina.

Dražba crkvenih zgrada je rijetka. Godine 2019. jedna katolička crkva u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji prodana je na aukciji za 99.000 eura.

NAJNOVIJE!