Katolička biskupija u Nigeriji osudila brutalni napad vojske na svećenika

Biskupija Wukari u Nigeriji osudila je napad nigerijskog vojnog osoblja na katoličku crkvu Svih svetih Ikyaior 5. kolovoza u kojem su napadnuti i teško ozlijeđeni glavni svećenik i njegovi upravitelji.

U napadu, koji se navodno dogodio između 9 i 10 ujutro, jedan od crkvenih upravitelja izgubio je oko, prema izjavi koju je biskupija podijelila u utorak 13. kolovoza.

Biskupija je primijetila da je vojno osoblje za koje se sumnja da je iz Makurdija u nigerijskoj državi Benue stiglo u rezidenciju oca Bernarda Unuma i napalo ga zajedno s njegovim upraviteljima.

“Stigli su u otprilike šest vojnih kamiona i motocikala i napali oca Unuma i ostale prisutne. Tijekom napada Cornelius Terhemen, upravitelj oca Unuma, zadobio je teške ozljede, što je rezultiralo gubitkom oka”, stoji u priopćenju.

Nigerijska biskupija izrazila je šok nakon incidenta, koji se navodno dogodio unutar crkvenih prostorija unatoč stalnoj suradnji institucije s vladinim tijelima u promicanju razvoja, pravde i mira.

Napadači su nastavili s napadima na svećenika

Osuđujući napad, biskupija je pozvala načelnika Glavnog stožera vojske “da identificira i pozove na odgovornost osoblje odgovorno za ovaj brutalni čin”.

U izjavi koju su potpisali otac James Yaro i otac Simon Akuraga, biskupija je također pozvala guvernera države Taraba, koju biskupija pokriva, da osigura provedbu temeljite istrage o ovom slučaju i poduzimanje odgovarajućih radnji.

“Zahtijevamo hitan povrat zaplijenjenog telefona oca Bernarda i odgovarajuću odštetu za Corneliusa Terhemena, čije je oko trajno oštećeno zbog napada”, rekli su dužnosnici biskupije.

NAJNOVIJE!