Kardinal Zen smatra da vatikanski kardinal Victor Fernandez treba biti smijenjen

Nadbiskup emeritus Hong Konga, kardinal Joseph Zen, jasno se distancirao od blagoslova za homoseksualne i ponovno vjenčane parove.

“Prema objektivnoj istini, takvo ponašanje je težak grijeh i ne može dovesti do ničega dobrog”, napisao je kardinal u izjavi na svom blogu u subotu. Prefekt Dikasterija za nauk vjere, kardinal Víctor Fernández, i papa Franjo nedavno su pripisali “vlastitu dobrotu” izvanbračnim seksualnim vezama koje bi mogle napredovati i rasti. To je bila “apsolutno subjektivna pogreška”, rekao je kardinal. “Ako prefekt Dikasterija za nauk vjere definira ozbiljan zločin kao ‘dobar’, ne čini li krivovjerje? Ne bi li prefekt trebao dati ostavku ili biti razriješen?”, pita Zen, a prenosi Katholisch.

U izjavi, Zen kritizira prijem “Fiducia supplicans” u svojoj bivšoj biskupiji Hong Kong. Dokument o blagoslovu Dikasterija vjere izaziva pomutnju u Crkvi. Vatikan mora savjetovati “pro-LGBTQ svećenike u Crkvi kao što su otac James Martin ili s. Jeannine Gramick” od “namjernog izazivanja zabune”. Osim toga, Rim bi trebao inzistirati na poštivanju pravila navedenih u “Fiducia supplicans” “u Njemačkoj i nekim drugim biskupijama”. Osjeća se ponukanim progovoriti jer je još uvijek njegova odgovornost podržavati nauk Crkve. Također je zadaća pastira podsjećati ljude na nauk i volju Božju.

U prosincu je Dikasterij za nauk vjere, uz odobrenje pape Franje, dopustio blagoslov pod određenim okolnostima, što je dovelo do rasprava i različitih reakcija unutar Crkve.

NAJNOVIJE!