Kaldejci se protive blagoslovu istospolnih parova

Vatikanska deklaracija o blagoslovu istospolnih parova izazvala je raspravu u svijetu. Osobito je jak otpor u istočnim Crkvama. 

Još jedna istočna Crkva je protiv blagoslova istospolnih parova. Sinod Kaldejske Crkve prošlog je tjedna donio odluku o pitanju seksualnog nasilja nad djecom i o blagoslovu istospolnih zajednica.

“Kaldejska Crkva u Iraku i diljem svijeta istospolne zajednice ne smatra brakom, budući da brak između muškarca i žene smatra legalnim brakom za stvaranje obitelji. Odbija blagosloviti istospolne zajednice kako bi se postiglo očuvati svetost braka, koji je jedan od sedam sakramenata”, stoji u odluci.

Sinoda je također istaknula da je važno zaštititi djecu od seksualnog nasilja i senzibilizirati svećenike za tu problematiku. Prema rezoluciji, svećenici moraju završiti daljnju izobrazbu iz područja zaštite djece i priložiti dokaze o sudjelovanju.

Otpor u katoličkim i nekatoličkim istočnim crkvama

Kaldejska katolička Crkva u punom je zajedništvu s Papom i sjedište joj je u glavnom gradu Iraka, Bagdadu. Njen poglavar je patrijarh Louis Raphaël I Sako, koji vodi Crkvu zajedno sa svojom sinodom. Najviše vjernika, čak njih 600.000 je u Iraku.

Vatikanska deklaracija “Fiducia supplicans” o blagoslovu, među ostalim, istospolnih parova nailazi na veliki otpor u istočnim Crkvama. Krajem veljače Moskovska patrijaršija opisala je dokument kao “vrlo ozbiljno odstupanje od kršćanskih moralnih normi”. Također, Koptska pravoslavna crkva je u ožujku prekinula dijalog s Katoličkom Crkvom zbog deklaracije. Kao rezultat toga, kardinal Víctor Manuel Fernández posjetio je koptskog patrijarha krajem svibnja kako bi razgovarali o tome.

NAJNOVIJE!