Jeruzalemska patrijaršija optužila Izrael za kršenje prava kršćana

Jeruzalemska patrijaršija oštro je kritizirala izraelske vlasti zbog namjernog ometanja prava kršćana da iskazuju svoju vjeru.

To je uslijedilo nakon odluke izraelske policije ranije ovog mjeseca da zabrani kršćanskim štovateljima sudjelovanje u svetim službama povodom obilježavanja blagdana Preobraženja na gori Tabor, događaja koji slave razne kršćanske zajednice u čast Isusovu preobraženju.

Policija je rekla da je odluka donesena jer događaj nije dobio odobrenje vlade i nije imao potrebne dozvole.

Slična odluka donesena je i prošle godine prije blagdana blagdana, a u priopćenju na svojoj web stranici, Patrijaršija je rekla da je komunicirala s ministrom unutarnjih poslova kako bi spriječila ponovno poduzimanje iste akcije. Rečeno je da je odluka osujetila prirodno pravo kršćana na bogoslužje i spriječila tisuće ljudi da pristupe svetom mjestu.

“Ova odluka, koja podsjeća na prošlogodišnji poremećaj u sličnom vremenu, ostavila je Jeruzalemskoj patrijaršiji malo mogućnosti”, stoji u priopćenju.

U izjavi se dalje navodi da su slične opstrukcije također pokvarile druge svete događaje, uključujući subotu Svetog svjetla u Jeruzalemu.

Kršćani su stoljećima putovali na brdo Tabor kako bi se poklonili na mjestu Kristova preobraženja.

NAJNOVIJE!