Iz Nikaragve u zadnjih 6 godina protjerano 245 katoličkih svećenika

Vlada Nikaragve već 6 godina poduzima oštre mjere protiv Katoličke Crkve u zemlji. Sada su dva svećenika opet protjerana u Rim.

Vlasti u Nikaragvi protjerale su iz zemlje još dvojicu katoličkih svećenika. Kako je u ponedjeljak izvijestio portal Vatican News, broj protjeranih ili pobjeglih katoličkih svećenika popeo se na 245.

Prva uhićenja i protjerivanja dogodila su se 2018. godine

Prema vatikanskim medijima, dvojica svećenik,a Leonel Balmaceda i Denis Martínez, uhićeni su prošlog vikenda i sada su deportirani u Rim. Obojica su bili podređeni biskupu Rolandu Álvarezu, koji je protjeran u siječnju. Još jedan svećenik po imenu Danny García uhićen je 15. kolovoza i zatim pušten. Sada se preselio u inozemstvo.

PROČITAJTE: Progon kršćana se nastavlja: Vlasti u Nikaragvi osudile 11 evanđeoskih pastora

Pozivajući se na neovisne izvore u Nikaragvi, Vatican News je dalje izvijestio da su svećenici protjerani ili pobjegli od 2018., uključujući apostolskog nuncija , tri biskupa, 136 dijecezanskih svećenika, tri đakona, 11 sjemeništaraca i 91 redovnika. Četrnaest svećenika i dva biskupa također su proglašeni “izdajicama domovine” te im je oduzeto državljanstvo. Osim toga, zatvorena su katolička sveučilišta, a zabranjen je i rad Caritasa.

Ljevičarska vlada pod predsjednikom Danielom Ortegom (78), koji je na vlasti od 2006., od 2018. sve represivnije vlada tom srednjoameričkom državom. Katolička crkva jedna je od rijetkih preostalih institucija koja se protivi vladavini Ortege i njegove obitelji.

NAJNOVIJE!