NaslovnicaVijestiIsmijavanje kršćanske vjere na otvorenju Olimpijskih igara: Ovo izgleda užasno!

Ismijavanje kršćanske vjere na otvorenju Olimpijskih igara: Ovo izgleda užasno!

Nastup usred ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu izazvao je žestoke kritike kršćana diljem svijeta, koji su ga nazvali “ismijavanjem kršćanske vjere”.

Četverosatna ceremonija, koja je sadržavala različite umjetničke dijelove nazvane po francuskim vrijednostima kao što su sloboda, bratstvo i jednakost, uključivala je kontroverznu izvedbu u stilu posljednje večere u sceni ‘festivité’ (zabave).

Radnja je uključivala drag queens rekreaciju murala Leonarda Da Vincija s Isusovom posljednjom večerom i njegovih dvanaest apostola, prikazom od dubokog značaja za kršćane jer predstavlja njihov posljednji obrok za Pashu prije Isusove izdaje, suđenja i raspeća.

Prizor je izazvao oštre reakcije vjernika i crkvenih poglavara. Osnivač crkve Hillsong Brian Houston nazvao je to “sramotom” i “blasfemijom”.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, Gavin Calver, čelnik Evanđeoske alijanse, opisao je kao “strašno vidjeti kako se kršćanstvo tako otvoreno izruguje”, nazvavši nastup “krajnje bezosjećajnim, nepotrebnim i uvredljivim”.

Biskup Robert Barron, katolički vođa u SAD-u, također je osudio čin na društvenim mrežama, označivši ga “grubim ismijavanjem Posljednje večere”.

Rekao je: “Francuska, nekoć poznata kao najstarija kći Crkve, i Pariz, koji nam je dao Tomu Akvinskog, odlučili su se rugati kršćanskoj vjeri. Francuska, čija je kultura – a mislim na poštivanje pojedinca i ljudskih prava i sloboda – duboko utemeljena na kršćanstvu, smatra da je ismijavanje kršćanstva prikladno.

Bi li se ikada usudili ismijati islam na sličan način?

Znate, pitanje koje bih postavio, svi znamo odgovor. ‘Bi li se ikada usudili ismijavati islam na sličan način?’ ‘Bi li oni ikada sanjali da se rugaju u ovome na ovaj grubi, znate, javni način, scena iz Kurana?’ Kao što sam rekao, svi znamo odgovor.

Ovo duboko sekularističko postmoderno društvo zna tko mu je neprijatelj. Oni to imenuju i trebali bismo im vjerovati. Mi kršćani, mi katolici, ne trebamo biti ovce. Trebamo se oduprijeti i učiniti da se naš glas čuje.”

Reakcijama se pridružio i Elon Musk koji je nastup opisao kao “iznimno nepoštovanje prema kršćanima”.

Štoviše, kritičari su istaknuli dodatne probleme s ceremonijom, uključujući probleme sa zvukom, netočno nazivanje Južne Koreje ‘Sjeverom Korejom’ i podizanje olimpijske zastave naopako.

Unatoč ovim kontroverzama, stotine tisuća gledatelja nanizalo se uz obale i mostove Seine kako bi gledali tisuće sportaša kako se probijaju plovnim putem u flotili brodića.

NAJNOVIJE!