Islamski ekstremisti ubili 15 kršćana u sjeveroistočnoj Nigeriji

Islamski ekstremistički pobunjenici 1. siječnja ubili su 15 kršćana u napadima na dva sela u sjeveroistočnoj Nigeriji, prenosi Morning Star News.

Stanovnici tog područja rekli su da su pripadnici Boko Harama prvi napali selo Gartamawa, okrug Chibok u državi Borno, ubivši 12 kršćana i ranivši dvoje. Pobunjenički militanti su zatim otišli u obližnje selo Tsiha te ubili tri kršćanina i oteli još jednog, rekli su stanovnici.

“Kršćani u Tsihi ubijeni su u zasjedi terorista dok su se kršćani vraćali u svoju zajednicu iz sela Gartamawa, nakon što su bili na pogrebu ubijenih nekoliko sati ranije u selu Gartamawa”, rekla je Mary Barde za Morning Star News.

Jennifer Kefas, još jedna stanovnica, rekla je da je “mlada kršćanka” oteta u napadu na selo Tsiha.

Boko Horam želi uspostaviti šerijat

Nahum Daso, glasnogovornik zapovjedništva državne policije Borno, rekao je u izjavi za medije da je napade izveo Boko Haram, koji se bori za uspostavu šerijata (islamskog zakona) u cijeloj Nigeriji.

“Pobunjenici sa smrtonosnim oružjem napali su sela Gartamawa i Tsiha”, rekao je Daso. “Ukupno je 15 osoba poginulo, a dvije su ozlijeđene.”

Sjeveroistočna Nigerija je pod napadom Boko Harama od 2009., uključujući otmicu 276 srednjoškolki iz grada Chiboka 2014. Vojne vlasti rekle su u listopadu 2022. da se 98 otetih djevojaka vodi kao nestalo.

Indeks globalnog terorizma 2015. godine rangirao je Boko Haram kao najsmrtonosniju terorističku skupinu na svijetu.

Nigerija je bila prva u svijetu po broju kršćana ubijenih zbog svoje vjere 2022. godine, s 5014, prema izvješću Open Doorsa za 2023. Svjetsku listu za promatranje (WWL). Također je bila prva u svijetu po broju otetih kršćana (4726), seksualno zlostavljanih ili uznemiravanih, prisilno vjenčanih ili fizički ili psihički zlostavljanih, a imala je i najviše domova i tvrtki napadnutih iz razloga utemeljenih na vjeri. Kao i prethodne godine, Nigerija je bila druga po broju napada na crkve i interno raseljenih osoba.

Na Svjetskom popisu zemalja u kojima je najteže biti kršćanin za 2023. Nigerija je skočila na šesto mjesto, što je njezin najviši rang ikada, sa 7. mjesta prethodne godine.

NAJNOVIJE!