Zagrebačko psihološko društvo osudilo uvođenje obaveznog vojnog roka, ali su za LGBT agendu: ‘Mladići se ne trebaju čeličiti u vojsci’

"Za sve osobe, neovisno o spolu, vojni rok treba biti dobrovoljan..."

Zagrebačko psihološko društvo oštro je osudilo najave o uvođenju obaveznog vojnog roka za mladiće. Smatraju da vojni rok ne treba biti ovisan o spolu i da treba biti dobrovoljan te da učvršćuje stereotipe.

Dodaju da vojni rok može imati posljedice na području mentalnog zdravlja. No, većina članova odbora Društva 2018. podržala je pravo na udomiteljstvo istospolnim parovima, a neki od njih rade i riječkoj lezbijskoj udruzi LORI. Apeliraju na Vladu RH i Sabor da on ostane dobrovoljan.

“Oduzimanje ljudskog prava na donošenje odluka o vlastitom životu pojačava rizike za nezdrava i štetna ponašanja te razvoj teškoća na području mentalnog, a onda i fizičkog zdravlja. Ovakav prijedlog vojnog roka predstavlja i spolnu diskriminaciju jer podrazumijeva obavezu vojnog roka samo za muškarce i dobrovoljni vojni rok za žene. Za sve osobe, neovisno o spolu, vojni rok treba biti dobrovoljan. Obrazloženja da će vojni rok doprinijeti sazrijevanju učvršćuje rodne stereotipe. Mladići ne trebaju uzeti pušku u ruke niti se čeličiti u vojsci kako bi odrasli“, stoji u njihovoj objavi.

No, većina članova Upravnog i Nadzornog odbora Zagrebačkog psihološkog društva, s druge strane, podržava LGBT agendu. Marija Stojević, Marina Štambuk, Iskra Pejić, Marina Milković, Antonija Maričić i Andrea Gerčar 2018. potpisale su priopćenje, uz još 200-tinjak psihologa, o temi prava na udomiteljstvo istospolnim parovima, prenosi Narod.hr.

Što vi mislite o uvođenju obaveznog vojnog roka? Ostavite nam ispod komentar!

NAJNOVIJE!