Zadarske molitvene zajednice protiv šamanskih obreda u crkvi sv. Donata

Izložba “Šaman – zanatlija – umjetnik” Branka Gulina, inspirirana američkim Indijancima, donosi šamanske rituale protiv kojih su se pobunile zadarske molitvene zajednice.

Iako je crkva sv. Donata u Zadru desakralizirana već 226 godina, prikazivanje “Rituala majke Zemlje i plodnosti” i “Rituala zmije” u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla na otvaranju gore spomenute izložbe zadarske molitvene zajednice smatraju ih neprihvatljivim.

Kako je rekao Elvis Jurjević, voditelj Molitvene zajednice Apostoli krvi Kristove Zadar, “crkva koja je simbol grada, crkva koja je posvećena, crkva u čijoj neposrednoj blizini se nalazi Katedrala sv. Stošije, čije je moći upravo biskup Donat u IX. stoljeću donio i dao na dar našem gradu, mislimo da je potpuno neprimjereno”, prenosi direktno.hr.

S njim se slažu i u Nadbiskupiji. Iako je crkva deskaralizirana, oni “smatraju neprimjerenim da se performans u svom šamanskom dijelu održava u prostoru crkve koju ljudi doživljavaju i jest sakralno zdanje, premda se u njemu ne održavaju liturgijska bogoslužja.”

Autor pojasnio svoje ideje

Novinari RTL-a su zatražili izjavu i od samih organizatora, odnosno Arheološkog muzeja koji i upravlja samim prostorom. Ravnateljica Morana Vuković je razočarana jer, kako tvrdi, performans nema veze s vrijeđanjem religijskih osjećaja.

“Meni je žao zbog jednog nerazumijevanja, tu nema nikakvog rituala šamanskog niti šamana. Radi se jednostavno o umjetničkoj interpretaciji zapravo jednog arheološkog i etnološkog konteksta drugih nekakvih kultura”, kaže.

U cijelu priču se uključio i sam autor. On tvrdi kako je istraživao umjetničke, a ne vjerske aspekte prikazanih rituala. “Smatram da je ritual temelj općenito cjelokupne umjetnosti zbog toga što se u njemu javljaju svi oblici umjetnosti na jednom mjestu i to su ustvari ples, muzika, slikanje, scenografija, priča, sve je unutra, ali s tom određenom svrhom”, zaključio je.

NAJNOVIJE!