Zabrinjavajuće stanje: Srednjoškolci se sa 16 godina upuštaju u spolne odnose, a polovica ne koristi zaštitu

Već sa 16 godina, srednjoškolci se upuštaju u spolne odnose. Više od polovice, zaštitu ili uopće ne koriste, ili je koriste ponekad.

Kad je u pitanju spolno i reproduktivno zdravlje, istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je pokazalo – znanje im je tek prolazna dvojka.

Svaki treći učenik trećeg razreda srednje škole, već je stupio u spolni odnos. Najčešće prvi put sa 16.

“Prema korištenju zaštite kada stupaju u spolne odnose tu smo i prema međunarodnom i prema našem istraživanju, dosta loše stojimo. Znamo da svaki nezaštićeni spolni odnos nosi brojne rizike za naše zdravlje”, rekla je dr. sc. Diana Jovičić Burić dr. med. voditeljica Odjela za promicanje spolnog zdravlja HZJZ, a prenosi DNEVNIK.hr.

O tome ne razmišlja polovica ispitanih srednjoškolaca koja kondome ili uopće ne koristi ili koristi rijetko. Polovica je imala spolni odnos pod utjecajem alkohola. 18 posto pod utjecajem droga.

O tome se nedovoljno govori i na nastavi.

“Te teme su vrlo malo zastupljene u udžbenicima tako da učenici ustvari informacije na satu i ono što mogu dobiti iz udžbenike, vrlo su oskudne i trebaju se informirati samostalno”, rekla je Irena Futivić, profesorica biologije i kemije, Gimnazija AGM Zabok.

NAJNOVIJE!