U Slavoniji zbog tuče stradale brojne životinje, a osobito rode
Ilustracija: Canva/YouTube

Snažno olujno nevrijeme praćeno kišom i tučom, koje je jučer izazvalo značajnu materijalnu štetu u nekim županijama, imalo je teške posljedice za mnoge životinje. U Slavoniji su, zbog tuče, stradale brojne divlje životinje, posebno rode, izvještava Radio Banovina.

Rode su štitile svoje mlade i gnijezda tijekom tuče, zbog čega nisu imale gdje pobjeći.

Na području Slavonije ne postoje prihvatilišta za divlje životinje. Trenutno jedino prihvatilište za divlje životinje ima Grad Zagreb, unutar azila Dumovec. Zbog velikog broja ozlijeđenih roda, pojavljuje se problem njihovog prijevoza do Zagreba.

Tuča je usmrtila rodu; Foto: Radio Banovina

Udruga za pravnu zaštitu životinja ANIMALEX moli građane koji naiđu na ozlijeđenu rodu da preko komunalnog redarstva grada ili općine pokušaju organizirati skrb za pticu na svom području, a ako to nije moguće, da se obrati azilu Dumovec.

Udruga napominje kako je svaka jedinica lokalne samouprave trebala već imati rješenje za zbrinjavanje ozlijeđenih divljih životinja na svom području.

Također, ističu da tuča može padati više puta godišnje te da nije jedina vremenska nepogoda u kojoj divlje životinje mogu trebati medicinsku pomoć.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare