Alarmantne brojke: U Hrvatskoj su prošle godine 503 osobe počinile samoubojstvo

Prema podacima iz prošle godine, u Hrvatskoj su 503 osobe počinile samoubojstvo.

Udruga za promicanje mentalnog zdravlja Feniks iz Splita organizira poseban događaj u povodu Svjetskog dana prevencije suicida u subotu, 14. rujna. Tom prigodom, u splitskom Đardinu, podijelit će građanima 503 cvijeta u znak sjećanja na one koji više nisu s nama.

Prema podacima iz prošle godine, u Hrvatskoj je 503 osobe počinilo suicid. Udruga Feniks ovim događajem želi podsjetiti na ozbiljnost problema te odati počast onima koji su tragično izgubili svoje živote.

U priopćenju udruge ističu da je brojka od 503 izgubljena života “vrišteća” i da ostavlja veliku prazninu njihovim obiteljima, prijateljima i bližnjima. Posebno je zabrinjavajuće, navode, što i danas postoje mnogi ljudi koji se bore s neizdrživom tugom, boli i očajem.

“Takvim ljudima svaki dan traje kao vječnost. Mnogi od njih pate u tišini, izolirani i sami, pokušavaju sve kako bi si pomogli i utišali te vriskove slomljene duše. Nažalost, ponekad ništa od toga ne pomaže, i svakodnevno se bore s različitim idejama kako da sebi okončaju život”, stoji u priopćenju udruge.

Simboličan čin sjećanja

Udruga Feniks poziva građane Splita da im se pridruže u Đardinu 14. rujna, gdje će podijeliti 503 cvijeta – simboličan čin sjećanja na one koji su izgubili bitku s mentalnim zdravljem.

“Sa volonterima ćemo dijeliti sukulente, izdržljivu vrstu cvijeća koja opstaje u nemogućim uvjetima – u suši, čak i na kamenu, na malom grumenu zemlje… Pošaljimo poruku nade i topline”, navodi se u priopćenju.

Marina Vidović, predsjednica udruge Feniks, izjavila je da ovim činom žele poručiti da oni kojih više nema nisu zaboravljeni, te da su ostavili trag u svijetu. “Jedan cvijet će za njih nastaviti rasti”, dodala je.

Iz udruge naglašavaju da kao zajednica možemo učiniti mnogo više. “Otvorimo oči i srca, te pitajmo iskreno kako pomoći kad slutimo da se nešto zbiva, budimo tu jedni za druge”, poručuju iz Feniksa.

Kako bi mogli uspješno provesti ovu akciju, pozivaju građane da doniraju sukulente i na taj način podrže ovu hvalevrijednu inicijativu.

NAJNOVIJE!