Sud u Slavoniji oduzeo djecu roditeljima

Mladi otac (22) i majka (23) nepravomoćno su proglašeni krivima jer od prosinca 2019. do siječnja 2021. u jednom mjestu u Slavoniji nisu brinuli o svojoj djeci niti su slušali upute djelatnika nadležnog Centra za socijalnu skrb.

Roditelji nisu brinuli o prehrani i higijeni svoje djece te nisu bili svjesni osnovnih činjenica vezanih uz adekvatnu skrb. Nisu znali ime djetetovog liječnika, niti su poznavali djetetovu težinu.

Djeca su živjela u neljudskim uvjetima u ljetnoj kuhinji, koja je bila neuređena i hladna, bez odgovarajuće grijanja i hrane. Roditelji su bili usmjereni isključivo na zadovoljenje vlastitih potreba, izvještava Glas Slavonije.

Zanemarivanje i loša skrb

“Nisu znali reći kada je dijete jelo, koliko spava. Majka je u nekoliko dana promijenila samo oko 12 pelena. Dijete nisu kupali od kada je došlo iz bolnice. Kadu za kupanje nisu imali. Nemaju ni jedan ručnik za dijete. Dijete su hranili mlijekom iz tetrapaka iako majka navodi da je dojila dijete. Majka nije znala ni kolika treba biti temperatura dječje hrane”, navodi se u izvješću djelatnice Centra za socijalnu skrb.

Majci je ponuđen smještaj s malodobnim djetetom u udomiteljskoj obitelji, što je ona odbila.

Pravni ishod

Roditelji su počinili tri kaznena djela protiv braka, obitelji i djece. Sud ih je svakog pojedinačno osudio za svako kazneno djelo na po šest mjeseci zatvora, objedinjeno na deset mjeseci zatvora.

No, uvjetno su kažnjeni tako da neće ići u zatvor ako u roku od dvije godine ne počine novo kazneno djelo.

NAJNOVIJE!