Što se to pojavilo na nebu iznad Hrvatske i Srbije?

U Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zemljama svijeta, nebo je ispunjeno čarolijom aurore borealis

Čudesna pojava bila je vidljiva sinoć na nebu u nekim dijelovima Hrvatske, Srbije, Slovenije i cijele regije. Što je to?

Naime, u četvrtak oko 18 sati Zemlju je pogodila snažna geomagnetska oluja, pružajući rijetku priliku da stanovnici diljem svijeta, uključujući Hrvatsku i regiju, svjedoče spektakularnom svjetlosnom fenomenu – aurori borealis.

Iako su oblaci prekrili veći dio Hrvatske, stanovnici pojedinih dijelova Dalmacije ipak su uspjeli uživati u prizoru ovog nebeskog spektakla.

Aurora Borealis iznad Šibenika, Hvara i Istre

Fotografi su zabilježili prizore aurore nad Šibenikom, dok su se svjetlosni stupovi mogli vidjeti i iznad Hvara te na dijelovima Istre. Iako je aurora najčešće vidljiva na dalekom sjeveru, ovaj put, zbog iznimne snage geomagnetske oluje, bila je dostupna oku promatrača mnogo južnije nego inače.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 192.RS (@192_rs)

Globalni domet aurore

Ova geomagnetska oluja klasificirana je kao intenzivna, s jačinom G4 prema službenoj ljestvici, što znači da je bila dovoljno snažna da izazove aurore vidljive daleko na jugu, uključujući Kaliforniju u Sjedinjenim Državama i dijelove Europe, poput Hrvatske.

Fenomen je bio zabilježen i u Norveškoj, Sloveniji, Irskoj, Italiji, Njemačkoj te Ujedinjenom Kraljevstvu, a društvene mreže bile su preplavljene slikama fascinantnih prizora.

Na primjer, iznad Pirana u Sloveniji fotografirane su veličanstvene ružičaste svjetlosne trake koje su osvijetlile nebo, dok su sjeverniji dijelovi Europe poput Norveške također zabilježili iznimno snažne aurore.

Kako nastaju geomagnetske oluje?

Geomagnetske oluje nastaju kao rezultat intenzivne aktivnosti na Suncu, poput solarnih bljeskova i koronalnih izbačaja. Tijekom tih događaja, Sunce izbacuje velike količine nabijene plazme prema Zemlji. Ova plazma, bogata ionima i protonima, dolazi u interakciju sa Zemljinim magnetskim poljem, što uzrokuje smjeranje čestica prema polovima.

Kada te čestice stignu do Zemljine atmosfere, sudaraju se s atomima kisika i dušika, oslobađajući svjetlost koja stvara spektakularne aurore. Iako su aurore najčešće vidljive na višim geografskim širinama, poput sjeverne Kanade, Skandinavije ili Aljaske, snažne geomagnetske oluje poput ove mogu omogućiti pojavu aurora na puno južnijim lokacijama.

Rijetka pojava južno od polarnog kruga

Ovakve geomagnetske oluje nisu česte, osobito one koje omogućuju auroru da se vidi južno od polarnog kruga. Mnogi su sretni promatrači uspjeli zabilježiti ovaj rijetki prizor, čineći ga događajem koji će se dugo pamtiti.

U Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zemljama svijeta, nebo je ispunjeno čarolijom aurore borealis, pružajući svjedočanstvo o snazi i ljepoti svemirskih pojava.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!