Hrvati masovno uplaćuju novac za liječenje malene Sofije: Problem je što novac ide u džepove prevaranata

Prevaranti su na Facebooku pokrenuli lažnu humanitarnu akciju za prikupljanje novca za liječenje malene Sofije. Mnogi Hrvati su nasjeli.

“Srce mi puca kad gledam kako moja mala kćer pati. Osjećam se bespomoćno jer je ne mogu spasiti”, počinje potresna objava Natalije Marin, majke djevojčice Sofije koja boluje od neuroblastoma četvrtog stupnja. Tom se objavom pozivaju čitatelji da doniraju sredstva koja su potrebna za njezino liječenje. A potrebna su 597.743 eura, odnosno to je ciljani iznos koji je naveden u kampanji.

Problem je jedino u tome što iza toga ne stoje roditelji malene Sofije

Riječ je o lažnoj humanitarnoj akciji koja se provodi na Facebooku pod nazivom Pridružite nam se u spašavanju Sofije Marin. “Zovem se Natalija, majka sam Sofije, nevjerojatne djevojčice koja se bori protiv rijetkog raka zvanog neuroblastom. Sanjala je da postane doktorica i pomaže drugima, ali sada treba našu pomoć da preživi. Moramo djelovati, vrijeme istječe”, stoji u jučerašnjoj objavi, uz koju je i poveznica na stranicu na kojoj se prikuplja novac.

Na stranici se još kaže da je Sofija prošla 27 kemoterapija, ali da više ne reagira na liječenje te da joj je potrebna terapija CAR-T u SAD-u koja koristi njezine imunološke stranice za borbu protiv raka.

Na te i slične detalje reagirao je velik broj građana, pa je tako do 14 sati prikupljeno više od 32 tisuće eura, bar tako piše na toj platformi. I na stranici na Facebooku ljudi ostavljaju komentare podrške, a neki od njih najavljuju da će uplatiti novac.

Prevaranti su za priču o Sofiji iskoristili već postojeću FB stranicu koja se prethodno zvala Alex – uvijek jak, koja je također bila obična prijevara za koju su se kriminalci poslužili fotografijama dječaka koji je već ranije preminuo.

Pod tim je nazivom stranica kreirana 23. srpnja 2024. godine, no 15. listopada je promijenila naziv u Pridružite nam se u spašavanju Sofije Marin.

Snimka zaslona: Facebook

Svojedobno je priču o toj prijevari objavila bugarska televizija Nova.bg, za koju je Pavel Andreev, autor platforme specijalizirane za humanitarne akcije, potvrdio da je riječ o lažnoj kampanji.

Prema njegovim riječima, malena Sofia zaista postoji, ali je riječ o Ukrajinki za koju se novac prikupljao u Poljskoj. Njezine fotografije su ukradene, a priča je prevedena na više stranih jezika. “Ta sredstva sigurno neće stići do Sofije. Njezina obitelj je potvrdila da novac prikuplja isključivo u kampanji u Poljskoj“, rekao je Andreev.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!