Danas budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu

Danas i sutra budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od oluja, upozorava Meteoalarm.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), danas (u petak) će biti barem djelomice sunčano i nestabilno. Na zapadu zemlje, kiša se očekuje već prijepodne, dok će od sredine dana doći do pljuskova i grmljavine u većini kopnenih predjela, kao i na sjevernom dijelu Jadranske obale.

Foto: DHMZ.hr

 

Očekuju se lokalno izraženi pljuskovi i moguće grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakim i olujnim vjetrom, posebice krajem dana.

Na Dalmaciji će prevladavati pretežno sunčano vrijeme, no navečer su mogući pljuskovi na sjevernom dijelu regije. Vjetar će biti slab do umjeren, jugozapadni i jugoistočni. Na Jadranu se očekuju jugozapadni i južni vjetrovi, uz temperature od 31 do 36 °C, dok će na kopnu najviše dnevne temperature biti između 27 i 32 °C.

Subota nevrijeme

Moguća su oštećenja na imovini i drveću

Upozorenje Meteoalarma glasi: “BUDITE SPREMNI na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini i drveću. Postoji mogućnost lokalnih bujičnih poplava, olujnih udara vjetra i tuče. Također, mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom i u prometu.”

Narančasto upozorenje izdano je za cijelu zemlju zbog mogućih grmljavinskih nevremena, osim na dubrovačkom području gdje je na snazi crveno upozorenje zbog toplinskog vala.

Napose, karlovačka regija (uključujući Baniju), Lika, Gorski kotar, riječka regija (uključujući Istru), splitska regija i kninska regija imaju vjerojatnost iznad 70 posto za grmljavinsko nevrijeme. Zagrebačka regija (uključujući sjever Hrvatske i veći dio središnje Hrvatske) te osječka regija (uključujući Slavoniju, Baranju i Srijem) imaju vjerojatnost iznad 60 posto za iste meteorološke pojave.

Svi stanovnici i posjetitelji ovih područja trebaju biti oprezni, pridržavati se uputa i biti spremni na moguće izvanredne situacije. Važno je pratiti službene izvore informacija i preporuke lokalnih vlasti kako bi se smanjio rizik od šteta i ozljeda uzrokovanih ovim nepogodama.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!