Engleski svećenik otpušten jer je zaređene žene nazivao ‘vješticama’

Velečasni Murphy zalagao se za njegovo "pravo na slobodu govora"

Svećenik povezan s otcijepljenom anglikanskom denominacijom, Slobodnom crkvom Engleske (FCE), otpušten je nakon kontroverznih komentara na njegovom YouTube kanalu.

Velečasni Brett Murphy, poznat po svom ‘anti-woke’ evanđelju, izazvao je oštre kritike ranije ove godine kada je nazvao prvu trans ženu arhiđakona Engleske crkve, Rachel Mann, kao “muškarca” za svojih 14.000 pretplatnika.

Iako kontroverzne primjedbe u početku nisu rezultirale disciplinskim mjerama, situacija je eskalirala kada je velečasni Murphy u svojim videima označio svećenice kao “vještice”.

Braneći svoje komentare, velečasni Murphy zalagao se za njegovo “pravo na slobodu govora”, unatoč tome što se osobno protivio zaređenju žena.

U izjavi Slobodne crkve stoji: “Slobodna crkva Engleske shvaća zabrinutost i pitanja koja su se pojavila u vezi s razvojem događaja u vezi s velečasnim Brettom Murphyjem.

Razumijemo da šutnja može biti frustrirajuća, ali imajte na umu da to nije zbog izbjegavanja ili straha od transparentnosti. Umjesto toga, radi se o poštivanju povjerljivosti procesa koji je u tijeku, a kojim se postupa s najvećom pažnjom i revnošću.”

Velečasni Murphy inzistira na tome da je odluku donio “klokanski sud” i da je to “jedno od najtraumatičnijih iskustava u našim životima”.

Rekao je za Telegraph : “Hladno i bezosjećajno zanemarivanje brige za moju trudnu ženu i dvoje djece zabrinjava nas.”

Otkako je otpušten, primio je 140.000 funti online donacija za financiranje kupnje novog doma.

NAJNOVIJE!