Engleski nadbiskup nije siguran da je homoseksualnost grijeh

Njegovi su komentari izazvali značajnu reakciju, osobito konzervativnog krila Engleske crkve.

Justin Welby, nadbiskup od Canterburyja, upitan je vjeruje li da je homoseksualnost odnosno spolni odnos između homoseksualaca grijeh.

U svom odgovoru, nadbiskup Justin je izjavio da je pitanje i složeno i razdorno unutar Crkve. Međutim, naglasio je da ono što sada vidi kao središnje je važnost stabilnih, predanih i vjernih odnosa.

Rekao je: “Mi (Crkva) smo rekli da bi sve seksualne aktivnosti trebale biti unutar predane veze, bilo da je heteroseksualna ili homoseksualna. Ne odustajemo od ideje da je seks unutar braka ili civilnog partnerstva. Iznijeli smo prijedlog da ljudi koji su sklopili građansko partnerstvo ili istospolni brak prema Zakonu iz 2014. mogu doći u crkvu na službu molitve i blagoslova.”

Gdje u Bibliji piše da je homoseksualnost grijeh?

Njegovi su komentari izazvali značajnu reakciju, osobito konzervativnog krila Engleske crkve, koji tvrde da vođa koji ne podržava tradicionalna biblijska učenja o braku—koja navode da bi seksualna intimnost trebala biti rezervirana za brak—ne bi trebao biti na čelu Crkve.

Kritičari također tvrde da su primjedbe starijeg svećenika implicirale da je seks izvan braka odobren prema Molitvama ljubavi i vjere (PLF).

Ove molitve, uvedene u veljači 2023., dopuštaju svećenicima da daju blagoslov za istospolne parove i šute o pitanju spola. Međutim, neki tvrde da nadbiskupovi komentari sugeriraju šire prihvaćanje spolne aktivnosti izvan braka.

Kao odgovor, palača Lambeth objavila je priopćenje u kojem se pojašnjava da su nadbiskupovi komentari odražavali njegova osobna stajališta koja su se razvijala tijekom godina.

U priopćenju se navodi da je njegovo stajalište usklađeno s nadbiskupom Yorka i mnogim drugim biskupima, ali ne predstavlja službeno stajalište Engleske crkve.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!