Džihadisti zaklali 26 kršćana na bogoslužju u Burkini Faso

Militanti su otvorili vatru na stotine seljana izvan Barsalogha

Džihadisti u Burkini Faso izveli su dvodnevni ubilački pohod, zaklavši stotine civila, uključujući 26 kršćana na bogoslužju, prema izvješćima koja identificiraju incident kao jedan od najsmrtonosnijih napada u zapadnoafričkoj zemlji.

Napadi su se dogodili u gradovima Barsalogho na sjeveru i Sanaba na zapadu krajem kolovoza, objavila je organizacija za ljudska prava Christian Solidarity International, koja pomaže preživjelima, u izjavi za tisak poslanoj The Christian Postu.

Krajem kolovoza, militanti su otvorili vatru na stotine seljana izvan Barsalogha i sljedeći dan upali u protestantsku crkvu u Sanabi.

Žrtve napada u Barsaloghu, koje su kopale rovove pod vojnom naredbom kako bi zaštitile svoje selo, bile su iznenađene.

Lokalni izvori i videosnimke koje je objavio Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM) povezan s al-Qaidom sugeriraju da je broj mrtvih dosegao čak 400, a mnogo više ozlijeđenih treba bolničko liječenje, navodi CSI.

Žrtve u Sanabi bili su članovi evanđeoske crkve Kršćanskog saveza koji su prisustvovali nedjeljnoj službi. 25. kolovoza. Naoružani militanti vezali su ruke 26 kršćanskih muškaraca i prerezali im vratove, prema pastoru iz glavnog grada Ouagadougoua, koji je nakon toga posjetio mjesto. Preživjeli su potražili utočište u lokalnoj školi.

Usred ovog kaosa, mlada djevojka po imenu Micheline teško je ranjena, izvađena su joj tri metka iz desne noge.

Sada kada se oporavlja kod udomiteljske obitelji, ulažu se napori da se osigura njezin povratak u školu, rekao je pastor.

Džihadistička pobuna u regiji Sahel započela je u Maliju 2012. i na kraju se proširila na druge zemlje. Razne islamističke skupine, uključujući one povezane s al-Qaidom i Islamskom državom, imaju za cilj destabilizirati vlade i uspostaviti islamsku vlast. Sukob koji je u tijeku izazvao je kaos u Burkini Faso, gdje se vlada bori za kontrolu teritorija.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!