NaslovnicaVijestiČovjeku prijeti pogubljenje zbog 'bogohulnih' objava na WhatsAppu

Čovjeku prijeti pogubljenje zbog ‘bogohulnih’ objava na WhatsAppu

Yahaya-Sharif Aminu, osuđen na smrt 2020. godine zbog navodnog bogohuljenja putem pjesama koje je dijelio na WhatsAppu, i dalje je u zatvoru u Nigeriji dok čeka odluku Vrhovnog suda.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda pozvali su na njegovo trenutno i bezuvjetno oslobađanje, naglašavajući kršenje ljudskih prava u ovom slučaju.

Posebne izvjestiteljice UN-a, uključujući Alexandru Xanthaki za kulturna prava, Nazilu Ghanea za slobodu vjere ili uvjerenja, i Irene Khan za slobodu mišljenja i izražavanja, izdale su izjavu pozivajući nigerijsku vladu da ukine smrtnu kaznu za bogohuljenje. Skupina za pravno zastupanje ADF International podržava žalbu Sharif-Aminua od studenog 2022.

“G. Sharif-Aminu je predugo u zatvoru zbog ostvarivanja svojih ljudskih prava”, izjavili su stručnjaci, pozivajući Vrhovni sud da prioritetno razmotri njegov slučaj i osigura poštivanje međunarodnih obveza u vezi s ljudskim pravima. Također su pozvali vladu da preispita njegov slučaj, zaštiti njegova prava i osigura njegovu dobrobit.

U kolovozu 2020., Gornji šerijatski sud u Kanou, Nigerija, osudio je Sharif-Aminua na smrt vješanjem zbog pjesme o islamskom proroku Muhamedu. Visoki sud države Kano poništio je presudu u siječnju 2021. zbog proceduralnih nepravilnosti i naložio ponovno suđenje. Prizivni sud je potvrdio ovu odluku u kolovozu 2022.

Unatoč ovim presudama, Sharif-Aminu ostaje u pritvoru, čekajući odluku Vrhovnog suda o nalogu za ponovno suđenje. Sean Nelson, pravni savjetnik za ADF International, izrazio je zahvalnost globalnim zagovornicima za njihovu podršku, pozivajući nigerijske vlasti da oslobode Sharif-Aminua i ukinu zakone o bogohuljenju koji krše ljudska prava.

Vjerske manjine su ugrožene

Kola Alapinni, međunarodni odvjetnik za ljudska prava i pravni savjetnik Sharif-Aminua, upozorio je na opasnost po vjerske slobode u Nigeriji, ističući da su vjerske manjine ugrožene zbog mirnog izražavanja.

Progon vjerskih manjina, uključujući kršćane i manjinske muslimane, izrazito je prisutan u Nigeriji. Prema nedavnim izvješćima, više od 7000 kršćana je ubijeno zbog svoje vjere prošle godine, s najmanje 200 ubijenih od strane militanata tijekom Božića u državi Plateau.

Komisija SAD-a za međunarodnu vjersku slobodu (USCIRF) preporučila je označavanje Nigerije kao “zemlje od posebne zabrinutosti” zbog slučaja Sharif-Aminua.

Članovi Kongresa su donijeli rezolucije pozivajući na veću akciju SAD-a u odgovoru na krizu vjerskih sloboda u Nigeriji, skrećući pozornost na zatvorenike savjesti i stroge zakone o bogohuljenju.

NAJNOVIJE!